El departament de Salut del Principat ha confirmat vint-i-tres morts a tot Catalunya atribuïbles al cop de calor d’aquest estiu. A aquesta xifra, hi hem de sumar dues víctimes més al País Valencià, tal com va informar la conselleria de Sanitat.

De les vint-i-tres víctimes mortals del Principat, tretze eren homes i deu dones, d’edats compreses entre quaranta-un i cent anys. Totes tenien factors de risc previs que podien predisposar a patir el quadre clínic de cop de calor: o presentaven una patologia de base o feien activitats a l’aire lliure amb temperatures elevades. Deu dels morts van presentar el quadre al domicili i tretze al carrer, sis de les quals treballant-hi o fent-hi esport.

Segons que afirma l’Agència de Salut Pública de Catalunya al Pla d’Actuació per a Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor en la Salut (Pocs),  un cop de calor s’esdevé ‘quan algú produeix una quantitat de calor que no pot eliminar a través de la suor o amb la dilatació dels vasos sanguinis. Això apareix quan s’arriba a temperatures molt extremes. És una malaltia greu, caracteritzada per una temperatura corporal igual o superior a 40ºC i per alteracions del sistema nerviós central, que poden provocar deliris, convulsions o coma, com a conseqüència de l’exposició a la calor ambiental o a l’exercici físic extrem’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb