L’oli de ginebre, un patrimoni etnològic de la Ribera d’Ebre

VilaWeb
Redacció
30.08.2019 - 06:00

El municipi riberenc Riba-roja d’Ebre va esdevenir un important centre de producció d’oli de ginebre a l’època preindustrial, documentat ja des de principis del segle XVII. Tot i el pas del temps, ha conservat el nombre més elevat de forns d’elaboració d’oli de ginebre –que s’obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec i amb nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides– de tota la península Ibèrica.

Tot un patrimoni que el cicle de conferències sobre aquests forns i l’exposició que les acompanya al Museu Etnològic i de les Cultures del Món de Barcelona posa en valor. Els ponents ajudaran a entendre millor aquest valuós patrimoni etnològic i arquitectònic: des de les característiques de l’oli de ginebre i les seves propietats al seu procés d’extracció, passant pels mètodes de construcció i funcionament dels forns fins als usos actuals del producte.

Llegeix la notícia sencera al Tornaveu fent clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any