ACTUALITZACIÓ: La fira Arco de Madrid censura una obra que denunciava l’existència de presos polítics a l’estat espanyol

Una obra de l’artista espanyol Santiago Sierra a la fira ARCO de Madrid porta per títol ‘Presos polítics’, i consta de fotografies de vint-i-quatre persones amb les cares pixelades, entre les quals Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. L’obra de denúncia es pot veure des d’avui, coincidint amb la inauguració de la mostra, fins al 25 de febrer a l’estand de la galeria Helga de Alvear. L’obra també inclou altres presos polítics com els joves d’Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin o simpatititzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012, acompanyats d’una breu llegenda que explica cada cas i que, tot i que no en publica la identitat, són fàcilment identificables.

Exposició ‘Presos polítics’ a la fira Arco.

L’artista és Santiago Sierra, que en el passat 2003 va ser el representant espanyol a la Biennal de Venècia, on el seu muntatge va aixecar polèmica perquè requeria el DNI espanyol per entrar dins el pavelló, i al 2010 va ser reconegut amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques, tot i que va rebutjar el guardó i a la dotació econòmica que l’acompanya (30.000 euros) argumentant que no volia perdre la llibertat.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb