Lluèrnia recupera la programació de l’any passat, que es va suspendre per la situació política

  • El festival de foc i llum omple Olot amb més de cinquanta instal·lacions

VilaWeb
Fotografia d'Eloïna Millan
Redacció
08.11.2018 - 17:00

El festival Lluèrnia tornarà a omplir de foc i llum els carrers d’Olot. L’any passat, l’organització va suspendre el certamen perquè coincidia amb la manifestació a Barcelona en defensa de la llibertat dels presos polítics. Dissabte, s’exposaran la cinquantena d’instal·lacions que els autors convidats van acceptar de desar l’any passat. A més, enguany, el certamen s’estendrà fins a Sant Joan les Fonts amb la instal·lació ‘Oberdada’ i la sessió de contes a la vora del foc de la companyia Besllum, de les Illes.

Destaca l’espectacle final Big Dancers de la companyia El Carromato, de Cadis, i el muntatge de l’Hort de la Llum que aquesta vegada s’ubica a la plaça de les Rodes i que, sota el títol O, és obra del prestigiós estudi d’arquitectura Bosch-Capdeferro. Una altra instal·lació de gran format és The silence after de Tom Carr, escultor de la llum amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, que oferirà un itinerari lumínic de 400 metres per a ressaltar l’entorn natural vora el riu i el passeig basàltic.

També destaquen les sessions de ‘Human Brush’ en col·laboració amb el Teatre Principal d’Olot. La proposta, sobre la relació entre cos i dibuix, és de Vincent Glowinski, coreògraf, grafiter i artista visual que transforma els seus dissenys en videoart. A la gredera del volcà Montsacopa, s’hi podrà veure una gran instal·lació de Lola Solanilla, Gall, gallina o pollet, que requerirà més de 150 col·laboradors i que promet descobrir un espai poc conegut i reformular un paisatge oníric.

Un altre espai destacat és la plaça de Braus, que mostrarà la instal·lació de Xevi Bayona i Alex Posada amb 317 bombetes que crearan una semisfera de cinc metres de diàmetre i més de mil miralls. L’objectiu del muntatge és generar la percepció visual de tota una esfera amb la sincronització entre la música i les bombetes. Alguns artistes que han participat a Lluèrnia anys anteriors repeteixen amb noves propostes. És el cas de Gonzalo Martín, que presenta Mur d’ombres, i Clara Grezner, David Tortajada, el tàndem Trias-Laguarta i Josep Fernàndez Margalef.

Un any més, la participació en el programa Transefímers, de la Xarxa Transversal, porta a Olot l’obra de Glòria Gimenez Carrillo amb un experiment de foc a partir del motor Sterling. I Marc Sellarés instal·larà l’obra de foc Memòria, un homenatge als morts d”Olot durant la guerra del 36-39. Hands a lot, de Joan Riera i Aniol Coll, ens evocarà el misteriós monòlit del film d”Stanley Kubrick 2001, una odissea de l’espai en una instal·lació de gran format al Firal dels Bous.

Un festival per a artistes i estudiants
Les escoles de la ciutat i la rodalia també participaran en el festival amb una instal·lació col·lectiva titulada L’animalari del Firal acompanyada de la música de Camille Saint-Sëns. També l’institut’ Salvador Vilarrasa de Besalú i els IES Montsacopa, IES Garrotxa d”Olot i el Bosc de la Coma hi participaran amb les seves instal·lacions. També formen part del programa les propostes dels alumnes de les escoles d’art i disseny d’Olot, Terrassa, Rubí, Vic i Reus, EINA i Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any