Els ministres d’Economia i de Finances de la Unió Europea (Ecofin) han retirat aquest divendres Dominica de la llista negra de paradisos fiscals de la UE, que ara està formada per onze territoris. En un comunicat, el Consell de la UE ha explicat que Dominica ‘ha complert els seus compromisos’ i ha resolt els dubtes del bloc comunitari sobre l’intercanvi automàtic d’informació financera. En concret, l’illa del Carib ha completat els passos per ratificar el Conveni d’Assistència Administrativa Mutual en matèria fiscal de l’OCDE. ‘Aquest pas garanteix la retirada de Dominica de la llista de la UE de països i territoris no cooperadors en matèria fiscal’, ha informat el Consell en un comunicat.

Després de la decisió d’aquest divendres, la llista negra europea de paradisos fiscals queda formada per Samoa Americana, Belize, Fiji, Guam, Illes Marshall, Oman, Samoa, Trinitat i Tobago, Emirats Àrabs Units, Illes Verges dels Estats Units i Vanuatu.

La primera versió de la llista negra europea de paradisos fiscals es va aprovar el desembre del 2017 i contenia disset territoris que no cooperaven en matèria fiscal. Des de llavors, els socis comunitaris han actualitzat la llista després de rebre i constatar canvis legislatius en aquestes jurisdiccions. La primera revisió de gran importància va tenir lloc el març d’enguany.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb