Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, en el discurs d’investidura, va manifestar la voluntat de recuperar setze lleis suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol (TC). Aquest objectiu és un dels que s’ha marcat la Generalitat, i un dels punts que sembla que pot acceptar el president espanyol, Pedro Sánchez, atès que va fer-hi referència durant el debat de la moció de censura al congrés espanyol.

Però al final seran tretze, no pas setze. Les lleis del referèndum d’autodeterminació, de transitorietat jurídica i fundacional de la república i les partides del pressupost que van ser objecte de recurs per les sospites que podien destinar-se a finançar el referèndum no seran objecte de cap possible negociació. Per contra, el govern es concentra a recuperar les lleis de contingut social i civil.

D’ençà de la sentència contra l’estatut del 2010 i la majoria absoluta del PP a les eleccions espanyoles del 2011, el govern espanyol s’ha dedicat a torpedinar tot de lleis que havia aprovat el Parlament de Catalunya. La suspensió d’algunes d’aquestes normes, especialment les de caràcter social, han causat una indignació generalitzada. En són exemples les lleis relacionades amb la protecció del dret d’habitatge, contra la pobresa energètica, d’accés universal a la sanitat i contra el canvi climàtic.

Torra i Sánchez cerquen ara un dia per a reunir-se i començar a parlar d’afers concrets, com ara la recuperació d’aquestes lleis. Però hi ha més coses. El govern també pretén insistir en la creació de l’Agència Catalana de la Protecció Social, l’Agència Catalana de Ciberseguretat, el codi tributari de Catalunya, l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques o el tribut sobre grans establiments comercials.

Hi ha més lleis que el govern Torra també vol tornar a aprovar, com ara la de mesures per a l’ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles fins a nou places, la que regula les associacions de consumidors de cànnabis, la de comerç, serveis i fires i la de voluntats digitals, o bé el llibre sisè del codi civil i la modificació de més apartats d’aquest codi.

Una de les incògnites és com podran recuperar-se aquestes lleis. Una possible via és tornar a fer el procés legislatiu al parlament i que, una vegada aprovades, el president espanyol no presenti cap recurs d’inconstitucionalitat al TC. Algunes d’aquestes normes van rebre el suport de la majoria dels grups parlamentaris, inclòs el PSC i, per tant, el diàleg amb l’oposició pot ser més fàcil. De fet, Torra ja ha anunciat que durant els dies vinents es reuniria amb els grups de l’oposició per començar a abordar la legislatura.

La llista de les tretze lleis suspeses que vol recuperar el govern

 1. Llei 4/2016, del 23 de desembre, de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial.
 2. Llei 3/2017, del 15 de febrer, del llibre sisè del codi civil de Catalunya, relatiu a les obligacions i els contractes, i de modificació dels llibres primer, segon, tercer, quart i cinquè.
 3. Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels imposts sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.
 4. Decret llei 5/2017, d’1 d’agost, de mesures per a l’ordenació dels serveis de transport de viatgers en vehicles fins a nou places.
 5. Llei 6/2017, del 9 de maig, de l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques.
 6. Llei 9/2017, del 27 de juny, d’universalització de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut.
 7. Llei 10/2017, del 27 de juny, de voluntats digitals i de modificació dels llibres segon i quart del codi civil de Catalunya.
 8. Llei 13/2017, del 6 de juliol, d’associacions de consumidors de cànnabis.
 9. Llei 15/2017, del 25 de juliol, de creació de l’Agència Catalana de Ciberseguretat.
 10. Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic.
 11. Llei 17/2017, de l’1 d’agost, del codi tributari de Catalunya i d’aprovació dels llibres primer, segon i tercer, relatius a l’administració tributària de la Generalitat.
 12. Llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires.
 13. Llei 21/2017, del 20 de setembre, de l’Agència Catalana de la Protecció Social.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.