L’IVAM recorda l’avantguarda artística que l’any 1976 va anar a la Biennal de Venècia

  • La mostra aplega 33 obres de Picasso, Tàpies, Miró, Renau, Equipo Crònica, Juli González...

VilaWeb
Redacció
13.09.2018 - 17:00
Actualització: 14.09.2018 - 13:55

L’any 1976 es va fer una exposició a la Biennal d’Art de Venècia amb obres d’alguns dels artistes més destacats del país: Picasso, Tàpies, Miró, Saura, Renau… Amb Francisco Franco ja mort, la mostra va servir per a corregir el discurs oficial i manipulador sobre el món de l’art contemporani que la dictadura havia fet fins aleshores. Per fer memòria d’aquesta fita, s’acaba d’inaugurar una exposició a l’Institut Valencià d’Art Modern: ‘Espanya. Avantguarda artística i realitat social. 1936-1976‘. Porta el mateix nom que tenia l’exposició del 1976 i es podrà veure al museu de València fins el 13 de gener.

La formen trenta-tres obres d’artistes com ara Pablo Picasso, Joan Miró, Josep Renau, Eusebi Sempere, Juli González, Antoni Tàpies, Antonio Saura, Monjalés, Equipo Crónica, Jordi Teixidor, Alberto Corazón i Andreu Alfaro. També presenta la mateixa estructura que l’original, que era dividida en nou seccions i abastava del pavelló espanyol a l’Exposició internacional de París del 1937 i els avantguardistes a l’exili, fins a les propostes més recents vinculades a l’art conceptual, com ara el pop art i el realisme social.

El comissari de la mostra, Sergio Rubira, recorda que tant entre els autors seleccionats com en el comitè organitzador els artistes valencians hi van tenir un pes destacat: ‘Els crítics Tomàs Llorens i Manuel Garcia van formar part de la comissió i el projecte el va assessorar Josep Renau.’ També Eduardo Arroyo, Alberto Corazón i l’Equipo Crónica es van implicar en tot el procés i les seves obres van formar part de l’exposició.

Així mateix, la mostra ha servit per a fer un treball d’investigació i confirmar una intuïció que tenia l’IVAM: que en el fons propi es conservaven bona part de les obres que es van veure en aquella exposició històrica. L’exposició, que forma part de la línia de programació del museu anomenada ‘Cas d’estudi’, també és especial perquè obre una temporada molt assenyalada per a l’IVAM, que el 2019 celebrarà el trentè aniversari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any