El parlament de l’Irac va aprovar ahir una moció de rebuig del referèndum d’autodeterminació que el Kurdistan vol fer el 25 de setembre. Els diputats kurds no van assistir a la sessió i van ciritcar la votació. L’assessor del govern kurd Hoshiyar Zebari va dir que el parlament kurd hi respondria demà.

El primer ministre de l’Irac, Haider al-Abadi, i el parlament iraquià han considerat inconstitucional el referèndum, convocat unilateralment pel president del Kurdistan, Masud Barzani. La moció del parlament de l’Irac també dóna poders a Abadi amb l’objectiu que prengui ‘totes les mesures necessàries’ per a preservar la unitat de l’estat. ‘Insto el líder kurd a venir a Bagdad a dialogar’, deia ahir el primer ministre de l’Irac.

El Kurdistan reclama la creació d’un estat propi des del final de la Primera Guerra Mundial, quan les potències occidentals van definir els estats de l’Orient Mitjà i van dividir la comunitat kurda entre l’Irac, Turquia, Síria i l’Iran.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]