L’Institut Josep Carreras i la Universitat de Cantàbria avancen en l’estudi de les leucèmies infantils més letals

  • Descobreixen un biomarcador que consideren 'crucial' per al pronòstic d'aquest tipus de malaltia

VilaWeb
ACN
12.02.2019 - 17:36
Actualització: 12.02.2019 - 18:00

L’Institut Josep Carreras i la Universitat de Cantàbria han avançat en la investigació de la leucèmia limfoblàstica aguda pro B del lactant amb translocació t (4; 11) (MLL-AF4 +), una malaltia poc freqüent, diagnosticada especialment en lactants menors d’un any i que gairebé sempre té un diagnòstic fatal.

Els científics han descobert que el genoma d’aquesta leucèmia és més estable de qualsevol càncer pediàtric seqüenciat fins al moment i han detectat un biomarcador que consideren ‘crucial’ per al pronòstic d’aquest tipus de malaltia. Els articles han estat publicats a la revista ‘Haematologica’ del febrer pel grup científic del Campus Clínic-UB de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, liderat per l’investigador de l’ICREA Pablo Menéndez, en cooperació amb l’equip d’Ignacio Varela de la Universitat de Cantàbria.

Els científics han seqüenciat el genoma de 124 nens europeus diagnosticats amb aquest subtipus de leucèmia. L’estudi s’ha fet en col·laboració amb l’Hôpital Trousseau de Paris; el Princess Máxima Center for Pediatric Oncology d’Utrecht i la Universitat Erasmus de Rotterdam, tots dos a Holanda, i l’Hospital Pediàtric de Monza, a Itàlia.

Aquest estudi ha permès descobrir que el genoma d’aquest subtipus de leucèmia és el més estable de qualsevol càncer pediàtric seqüenciat fins al moment, el que porta a preguntar als científics com és que un genoma tant estable pugui tenir un desenvolupament tan agressiu, una pregunta que encara no han resolt.

El grup ha detectat un biomarcador que considera ‘molt important’ per al pronòstic d’aquest tipus de malaltia. Els pacients que expressen el gen AF4-MLL tenen un percentatge significativament major de supervivència (62,4% davant l’11,7%).  Aquesta conclusió pot permetre avançar en l’elecció d’un tractament més intens i efectiu per pacient, segons apunta la Fundació Josep carreras contra la leucèmia en un comunicat.

L’article liderat per Clara Bueno se centra en el mateix tipus de leucèmia, però focalitzant l’esforç científic en la cèl·lula original embrionària que ha degenerat en aquesta mutació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any