L’informe tècnic del Govern sobre l’aplicació del Pla especial per a fer front al risc d’inundacions (Inunbal) és molt dur en les conclusions i deixa clar que la manca de material, de personal i de coordinació van ser determinants en la gestió d’Emergències de la torrentada que va afectar el Llevant de Mallorca el 9 d’octubre.

El document és signat per Joan Pol Pujol, cap de servei d’Ordenació d’Emergències i director tècnic d’Operacions d’Inunbal, qui admet que els morts no es podien evitar. Però és extensiu en la llista de mancances. No hi va haver una alerta primerenca sobre el fenomen atmosfèric, la informació va arribar de manera dispersa i fragmentada, va mancar un tècnic que analitzés les dades, no es van activar serveis importants i tampoc no hi va haver prou personal.

L’informe també esmenta la manca de formació especialitzada com un dels factors que va restar capacitat d’adaptació a la resposta. Un dels punts que es destaquen al document és la necessitat d’assolir una millor coordinació. ‘Ha de ser prioritària la creació d’un ens públic que sigui responsable de tot el cicle de l’emergència’, conclou l’informe. Aquest cicle inclou la prevenció, la planificació i l’organització de la resposta.

Les inundacions van deixar tretze morts, es van fer més de tres-cents rescats i es van localitzar 74 persones desaparegudes. La tempesta també va causar danys materials importants: entre més, quatre carreteres tallades, vuit ponts amb danys estructurals greus, edificacions, vehicles, infrastructures de telecomunicacions, aigua potable, xarxa elèctrica i canalitzacions d’aigua.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb