L’impacte emocional de ser pres polític explicat en realitat virtual a Londres per Joan Soler-Adillon

  • Joan Soler-Adillon ha creat l'exhibició 'In Pieces', a Londres, que denuncia la situació dels presos polítics

VilaWeb
Redacció
30.10.2018 - 21:50
Actualització: 31.10.2018 - 12:08

Quin impacte emocional causa el fet de tenir els qui t’estimes tancats a la presó? Com t’afecta si ets tu que ets empresonat per motius polítics? El professor i investigador de la Universitat de Londres Joan Soler-Adillon ha creat l’exhibició ‘In Pieces‘, una instal·lació experimental en realitat virtual sobre l’impacte personal de la presó i l’exili per motius polítics. Es pot veure fins avui a la Gazelli Art House de la capital de la Gran Bretanya. La intenció de Soler-Adillon és que arribi a més països i ciutats, també a Catalunya i a l’estat espanyol.

Feia temps que l’investigador volia començar un projecte de documentari en realitat virtual. L’empresonament dels polítics independentistes la tardor de l’any passat va fer-lo decidir: el documentari aniria dedicat a denunciar la pèrdua de llibertats cívics, polítiques i d’expressió a l’estat espanyol. ‘Aquesta exhibició és la manera que he trobat per a ajudar els presos i fer prendre consciència de la situació que viuen’, diu.

De moment, Soler-Adillon ha aconseguit que els visitants de la cèntrica galeria londinenca sàpiguen que hi ha presos polítics. ‘Aquí hi ha molta gent que ha vist les imatges del Primer d’Octubre, però, com és normal, molts ignoren què ha passat després. Per això hi ha tanta sorpresa quan són conscients de l’existència de presos polítics a l’estat espanyol’, explica Soler-Adillon. Gràcies a l’exposició, a més, l’han convidat a un parell de congressos, en què ha pogut tornar a denunciar la situació.

Podeu veure ací una part del projecte:

Soler-Adillon anomena ‘documentari experimental’ allò que el visitant pot veure a través de les ulleres de realitat virtual. L’experiència consta de diversos capítols. En el primer hi ha retalls escrits a mà de les cartes que li han enviat els presos. Els capítols següents descriuen escenes del dia a dia de Jordi Cuixart, a la presó des del 16 d’octubre de 2017; la seva companya, Txell Bonet; i Anna Forn, filla de l’ex-conseller Joaquim Forn, tancat a la presó d’ençà del 2 de novembre de 2017. Entremig hi ha una passejada que Cuixart fa per dins del centre penitenciari quan està desanimat; el viatge amb tren cap a Madrid que feia Anna Forn per anar a veure el seu pare (quan era a la capital espanyola), o una visita a la presó de Txell Bonet.

Tot plegat, explicat amb imatges abstractes i amb la veu en off d’actors que interpreten les paraules que Bonet, Forn i Cuixart han fet arribar a Soler-Adillon. ‘Són imatges no figuratives, per ajudar a fer que la gent hi connecti encara que no sàpiga de qui es tracta, i de moment en anglès, per arribar a un públic internacional’, explica.

Mostra d’un fragment del documentari.

Per a noves exhibicions, Soler-Adillon vol ampliar-ho i fer-hi participar més testimonis. Té la sospita que les seves cartes no arribaven a la presó de Madrid quan intentava explicar el projecte a tots els presos.

A banda d’ampliar el nombre de testimonis de familiars i presos, té la intenció que l’exhibició no es basi tan sols en l’experiència en realitat virtual, sinó que també tingui una instal·lació interactiva feta de models impresos en 3D dels personatges i objectes que constitueixen l’experiència. ‘Els espais virtuals i físics ofereixen dos nivells narratius: el primer, amb les ulleres, és un espai d’intimitat, una experiència d’una persona per a escoltar pensaments i reflexions sobre com la repressió ens afecta en el dia a dia’, descriu. L’altre vol que sigui una instal·lació física que abordarà un nivell de comunicació més social i polític, allò que es diu comunament als mitjans de comunicació, a l’abast de diverses persones alhora.

Una mostra de fotogrames d’algunes de les parts de l’exhibició (‘Prison visit’, ‘The loop’, ‘Meditation’, ‘The train’ i ‘The end’):

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any