El ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) del 15 de febrer va acordar d’adherir-se i donar suport a la declaració feta pública per l’Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana contra la sentència del Tribunal Constitucional espanyol que declara constitucionalment nul·la la paraula ‘preferent’ de la llei de l’occità.

El consell permanent de l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana manifesta que, ‘sense un tractament de preferència, sense proteccions pariones, que compensin el desequilibri existent, respecte de les altres dues llengües oficials, la llengua pròpia de l’Aran està amenaçada de ràpida desaparició’.

Per aquest motiu, l’acadèmia demana a les institucions catalanes i araneses que aquesta anul·lació de la preferència lingüística de l’aranès ‘serveixi de raó i com a motor per a incrementar la presència de l’aranès i la seva potenciació i promoció, tal com preveu la llei 35/2010, en coherència amb la voluntat de respecte i promoció que la Vall d’Aran i Catalunya i les seves institucions respectives han mostrat per l’occità de la Vall d’Aran en els darrers quaranta anys’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]