L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) considera ‘una clara mostra de tergiversació de la història’ la decisió del govern d’Aragó de retirar dels centres d’ensenyament alguns llibres de text pel sol fet d’emprar el terme ‘Corona catalanoaragonesa’. A través d’una declaració feta pública, l’IEC ha expressat la seva ‘absoluta repulsa al que no és sinó un cas inadmissible de censura i d’atac a la llibertat d’expressió’ i ha volgut deixar clar que ‘tant l’expressió Corona catalanoaragonesa com la de Confederació catalanoaragonesa són d’utilització habitual entre els historiadors, al marge de la seva procedència i sempre amb caràcter complementari i no alternatiu al de Corona d’Aragó, de la mateixa manera que s’utilitzen en altres contextos els termes regne asturlleonès, monarquia castellanolleonesa o monarquia hispànica’. Per  a l’IEC, ‘cap d’aquests termes tingué mai un caràcter oficial, i ningú no acusa de tergiversar la història els historiadors que els fan servir’.

En la seva declaració, l’IEC assenyala que ‘amb la decisió del govern de l’Aragó es crea un conflicte on no n’hi havia’; ‘s’estigmatitzen expressions justificades per les dades històriques i, per això, àmpliament acceptades i utilitzades per la comunitat científica i acadèmica’, i ‘es deixen en total indefensió els autors i els editors de llibres de text’. Per tot això, l’Institut d’Estudis Catalans ha volgut el seu suport ‘a la llibertat d’expressió dels historiadors i dels editors’, alhora que ‘deplora aquest episodi de censura política i ideològica que ens trasllada a una altra època que consideràvem ja superada’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb