Vox és el principal beneficiat de la repetició electoral. El partit de Santiago Abascal ha duplicat de sobres el nombre de diputats: de 24 a 52. Vox, com el PP, ha tret rèdit de l’enfonsament de Ciutadans i s’ha erigit en tercera força al congrés espanyol. Aquest augment es reflecteix molt bé en aquest mapa que pinta els municipis on el partit d’extrema dreta s’ha imposat. Paral·lelament, es pot observar com el Principat, el País Basc, Navarra i una part de Galícia es mantenen al marge de l’onada ultra.

Consulteu els resultats electorals ací

Al Principat el creixement no ha estat tan elevat com a la resta de l’estat espanyol: tan sols d’un 3%. Al País Basc encara ha estat menor, del 0,2%, a Navarra del 0,8% i a Galícia del 2,6%. En tots tres territoris el partit d’ultradreta no ha obtingut cap diputat.

Vox ha arreplegat més de tres milions de vots a tot l’estat espanyol, el 15% del total. Això és un 5% més que a l’abril. Llavors va ser víctima de la llei d’Hondt i 600.000 vots –la majoria de circumscripcions petites– no es van traduir en escons. Però ara l’augment de suport ha fet que obtingués representació en demarcacions on a l’abril li havien faltat pocs milers de vots. Són zones de Castella i Lleó, Castella i la Manxa, Andalusia i especialment a la comunitat de Madrid, on es pinta un cinturó verd al voltant de la ciutat.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.