Després d’haver passat per Lleida i València, l’exposició ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’, de Santiago Sierra, que fou retirada de la fira Arco de Madrid, es començarà a exposar avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Es podrà veure fins al 17 de juny i l’entrada serà de franc.

A partir d’una selecció d’exemples molt clars, l’obra vol fer visible l’existència de presos polítics a l’estat espanyol i destacar que un gran nombre dels presos actuals han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d’esquerres. Entre els retrats pixelats, hi apareixen Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una vintena de presos polítics més, com ara els joves d’Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d’Egin i simpatitzants del 15-M que van formar part de piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012.

 

L’obra de Sierra es va fer famosa quan la fira d’art Arco de Madrid va retirar-la el passat febrer, adduint que volia ‘evitar polèmiques’. La petició l’havia feta Ifema, la Fira de Madrid, formada per la Comunitat de Madrid, l’Ajuntament de Madrid, la Cambra de Comerç i Indústria i la Fundació Obra Social i Monte de Piedad de Madrid. L’obra no es va poder ni visitar, perquè la van retirar el dia que s’obria al públic. Arran de l’enrenou, l’empresari lleidatà Tatxo Benet va comprar-la i la va estrenar al Museu de Lleida, colpejat setmanes abans per la retirada judicial de les obres de Sixena.

Segona censura
Ahir es va saber que el Parlament Europeu també va prohibir l’exposició. L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé volia portar la mostra a Brussel·les, però el comitè dediputats encarregats d’avaluar les peticions d’exposicions va decidir de vetar-la. Segons la cambra, podia causar ‘reaccions adverses’ i ‘interferir’ en el desenvolupament de les activitats habituals del parlament.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]