El consell general de Compromís podria acabar decidint sobre el pacte amb Podem

  • Si, malgrat l'acord, Iniciativa opta per anar amb Podem, la marca Compromís no serà a les eleccions i el Bloc crearà una candidatura pròpia

VilaWeb
Redacció
20.10.2015 - 22:36
Actualització: 22.10.2015 - 03:35

El president de les Corts Valencianes i secretari general del Bloc, Enric Morera, considera que qui ha de decidir si Compromís pacta amb Podem o no per a les eleccions espanyoles han de ser, d’entrada, els militants de base de la coalició, per mitjà de les assemblees comarcals, i, en última instància, el consell general, màxim òrgan de direcció de Compromís. Si es fes així, s’evitaria de convocar un referèndum entre la militància que no agrada a la vice-presidenta del govern, Mónica Oltra.

Llarga reunió de l’executiva de Compromís, sense acord
La proposta de Morera arriba l’endemà d’una llarga executiva de Compromís, en què no es va arribar a cap acord sobre possibles pactes pre-electorals. Al final de la reunió d’ahir, Compromís va comunicar oficialment que no aprovava l’acord amb Podem per a anar junts a les eleccions espanyoles.

El comunicat oficial només indica que no es va arribar a la majoria necessària –tal com estableixen les normes de la coalició– per a un acord. Més tard, Compromís publicà una nota de premsa en què deia que no s’havia arribat a un consens sobre el possible pacte amb Podem, però que les parts continuarien negociant.

Iniciativa, el partit de Mónica Oltra, i Podem havien presentat en l’últim moment un nou document d’acord que replegava moltes de les demandes expressades pel Bloc i els independents. Malgrat això, el Bloc, majoritari dins la coalició, considera que encara no dóna prou garanties que Compromís no quedaria subsumit dins Podem a Madrid. ‘La proposta és insuficient per a conformar una plataforma àmplia amb cara i ulls al País Valencià i formar grup propi a Madrid’, va dir Morera.

Segons que ha pogut confirmar VilaWeb, a partir d’ara pot passar que Iniciativa accepti la votació i es mantingui dins Compromís, amb la qual cosa la coalició es presentaria competint amb Podem. Si Iniciativa, pel seu compte, decidís d’anar-se’n amb Podem, cap dels partits no podria fer servir la marca Compromís, segons els acords de la coalició. En aquest cas el Bloc crearia una altra candidatura d’àmbit valencià amb la qual competiria electoralment contra els seus aliats d’Iniciativa.

És evident que aquesta darrera opció faria perillar el govern valencià i la continuïtat de la coalició. A part, és poc probable que Podem mantingui les condicions que ha ofert en aquest pacte si finalment el fa només amb Iniciativa pel Poble Valencià i no amb Compromís. Amb el calendari a la mà encara hi ha tres setmanes de marge per a negociar.

El text de la proposta de pacte
Aquest és el pacte ofert conjuntament per Iniciativa (membre de Compromís) i Podem:

«PROTOCOL ELECCIONS GENERALS 2015: CANDIDATURA DE CONFLUÈNCIA

Amb l’objectiu de conformar, junt amb altres organitzacions polítiques, moviments socials i actors de la societat civil, un espai valencià de canvi, que articule un espai polític a l’àmbit estatal per defensar les demandes i necessitats dels valencians i valencianes, es proposa la constitució d’una coalició electoral per presentar candidatures a les circumscripcions d’Alacant, Castelló i València per a les Eleccions Generals del 20 de desembre de 2015. La concreció de l’objectiu polític d’aquesta coalició es troba a l’acord polític “És el moment. Acord Ciutadà pel Canvi” (Annex).

La sigla de la coalició electoral constituïda per mitjà d’aquest acord serà : Compromís-Podemos. L’anagrama serà el resultat d’un disseny professional conjunt.
La seua denominació serà: Podemos-Compromís-És el moment

L’àmbit de la coalició electoral és el País Valencià, en les tres circumscripcions electorals de Castelló, València i Alacant. Podemos exceptuarà aquestes circumscripcions de l’àmbit en que es presente a la resta de l’Estat i Compromís no es presentarà a cap altra circumscripció estatal.

Es constituirà un òrgan col·legiat de coordinació i direcció política, anomenat Comissió de Coordinació conformada per 3 membres de cadascuna de les formacions polítiques. La ponderació de vot es de 50% Compromís i 50% Podemos.

Es formarà Grup Parlamentari propi amb els diputats i diputades que resulten elegits per aquesta Coalició al Congres dels Diputats que especificarà la seua condició valenciana. Igualment al Senat.
Els càrrecs representatius d’aquest grup parlamentari es distribuiran de la següent manera:
– Portaveu: Compromís
– 1r Portaveu adjunt: Podemos
– 2n Portaveu adjunt: Compromís – Secretaria del Grup: Podemos

La representació legal de la candidatura l’ostentarà de forma col·legiada entre un membre de Compromís i un de Podemos

Les necessitats econòmiques de la coalició seran cobertes, un 50% Podemos i 50% Compromís. L’administració econòmica i pressupostària estarà centralitzada a l’àmbit de la Comunitat Valenciana.
El finançament de campanya serà assumit per les dues forces polítiques a relació del 50% cadascuna.

La subvenció obtinguda en base als resultats electorals serà tornada a les forces polítiques en la mateixa proporció en la que aquestes aporten al finançament de la campanya: 50% cadascuna. De la mateixa manera es gestionaran els recursos del Grup Parlamentari.

Les candidatures i distribució de llocs en les llistes electorals al Congrés dels Diputats:

València
1 Compromís 2 Podemos
3 Compromís 4 Podemos
5 Podemos
6 Compromís 7 Podemos
8 Compromís 9 Podemos
10 Compromís 11 Podemos 12 Compromís 13 Podemos 14 Compromís 15 Podemos 16 Compromís

Alacant
1 Podemos
2 Compromís 3 Podemos
4 Compromís 5 Podemos
6 Compromís

7 Podemos
8 Compromís 9 Podemos
10 Compromís 11 Podemos 12 Compromís

Castelló
1 Compromís 2 Podemos
3 Podemos
4 Compromís 5 Compromís

– Al Senat:

Podran formar part de les llistes persones independents de consens entre Compromís-Podemos en representació d’altres organitzacions polítiques, moviments socials i actors de la societat civil que també s’integrarien en tots els termes del present acord de la manera que es consensuara.

La Campanya electoral serà dirigida pel Comitè de Campanya conformat per 3 membres de Compromís i 3 membres de Podemos. Un equip tècnic s’encarregarà de qüestions comunicatives, operatives i logístiques.
El comitè de campanya garantirà una presència i visibilitat iguals de les forces de la coalició.

El Programa Electoral de la coalició el seu contingut i el procés d’elaboració serà consensuat entre Compromís-Podemos. El programa electoral serà responsabilitat de la Comissió de Programa, que serà nomenada per la Comissió de Coordinació i tindrà els mateixos membres de Compromís i de Podemos.

Es redactarà un Codi Ètic propi de la coalició electoral que serà subscrit pels candidats i les candidates que determine els seus drets i obligacions.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any