L’agència de la Unió Europea en matèria policíaca, l’Europol, assegura que la participació dels Mossos d’Esquadra en aquesta organització és, exclusivament, un afer intern de l’estat espanyol. Pel que fa a l’entrada dels Mossos en l’organització, la portaveu de l’agència, Tine Hollevoet, ha dit en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies que no correspon a l’Europol de participar en aquest debat ni d’especular sobre si la presència dels Mossos a l’Europol hauria pogut evitar els atacs.

La resposta de la portaveu de l’Europol contradiu les declaracions de la vice-presidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que havia dit que l’agència europea tenia ‘normes de funcionament pròpies’.

A principi de setembre s’ha de reunir una comissió de seguiment acordada al juliol en la Junta de Seguretat per tal de concretar l’entrada de la policia catalana en aquest organisme europeu de seguretat.

Fa poques setmanes, el sindicat de policies europeus, Eurocop, va avisar que excloure els Mossos dels bancs de dades de l’Europol podia comprometre la seguretat de tot Europa. La presidenta del sindicat, Àngels Bosch, que també és caporal dels Mossos d’Esquadra, digué: ‘L’Europol hauria de poder tenir contacte directe amb les autoritats competents en seguretat de cada estat membre.’ I va afegir: ‘Els Mossos són una policia integral, també en matèria de lluita antiterrorista i crim organitzat.’

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]