ACN Girona.-L’Estat sosté que la proposta de cessió dels terrenys per al nou Arxiu Històric de Girona beneficia l’Ajuntament, i que no cal cap informe econòmic previ –com afirma el regidor Carles Ribas- per “desencallar” la signatura. Segons ha donat a conèixer el PSC de les comarques gironines, el protocol es va enviar al consistori ja fa deu mesos, i fins ara el Ministeri de Cultura “no ha rebut cap resposta” per part de l’equip de govern. Els socialistes asseguren que l’Ajuntament hi surt guanyant amb el canvi, perquè el convent de Sant Josep té “un alt valor patrimonial” en “contraposició” amb la parcel·la de Fontajau on s’ha d’aixecar l’equipament. A més, l’Estat també avança que, fins que no es desencalli la permuta, no serà possible modificar el projecte de l’Arxiu.

El nou Arxiu Històric és un dels projectes que té pendents l’Estat a Girona. I precisament, és un dels que van abordar el ministre José Guirao i la consellera Laura Borràs a la reunió que ahir van mantenir a Madrid. Estat i Generalitat van pactar desencallar-lo (la inversió que s’hi destinarà serà de 12 MEUR) sense amagar que s’està pendent que es tiri endavant la cessió de la parcel·la de Fontajau.I aquí és on xoquen les postures. L’Ajuntament, que ha de signar el protocol amb el Ministeri, sosté que cal dur a terme una valoració econòmica abans de signar res. I que l’edifici actual de l’Arxiu –l’antic convent de Sant Josep- s’ha de rehabilitar. “Això sol costa uns 4 MEUR”, assegurava el regidor de Cultura, Carles Ribas.L’Estat, però, assegura que la proposta que es va fer arribar al consistori aquest gener passat, en realitat, beneficia l’Ajuntament. En un principi, la fórmula que hi havia damunt la taula era la d’una permuta. Però això, segons ha explicat el PSC de les comarques gironines, “anava en perjudici” de l’Ajuntament de Girona, perquè com que el valor patrimonial de Sant Josep era més elevat que el de la parcel·la a urbanitzar de Fontajau, el consistori hauria hagut de pagar la diferència a l’Estat.Per això, expliquen els socialistes, el Ministeri de Cultura, veient aquest “greuge econòmic”, va optar per una altra fórmula: la de la cessió recíproca de terrenys i immobles. Amb això, el consistori cedia la parcel·la de Fontajau i, a canvi, rebia l’edifici de l’antic convent de Sant Josep per part de l’Estat, sense “perjudicar-lo” amb la diferència de valor.Sense informe econòmicEl PSC de les comarques gironines respon al regidor de Cultura que aquesta “cessió recíproca”, com qualsevol altra, “és una figura jurídica per a la qual no és necessari que els immobles a cedir tinguin un valor equivalent” (cosa que sí passava amb la permuta). I per això, per tirar endavant la signatura, no cal “cap informe de valoració econòmica”, com assegurava Carles Ribas.A més, els socialistes repliquen al regidor que, fins que l’Ajuntament no garanteixi la cessió dels terrenys, “no serà possible” modificar el projecte de l’Arxiu Històric. Per últim, el PSC informa que, des del gener i fins avui, “el Ministeri de Cultura no ha rebut cap resposta a la proposta de protocol de cessió recíproca” que va fer arribar a l’Ajuntament i que, si se signés, “desencallaria el projecte” de l’equipament.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb