França ja és el primer estat europeu on el govern ha decidit alliberar presos per a contenir una possible propagació del coronavirus 2019 als centres penitenciaris. Ho ha fet després que la ministra de Justícia, Nicole Belloubet, anunciés que com a mínim deu interns tenen la Covid-19 i quatre-cents cinquanta en tenen símtpomes. Els càlculs de l’executiu de Macron són que fins a cinc mil presos puguin acollir-se a l’alliberament provisional. Els requisits principals són que faltin menys de vuit setmanes perquè expiri la condemna, que el pres tingui lloc on allotjar-se i que la condemna sigui de cinc anys o menys i per delictes menors.

L’estat francès ha pres la mesura després que ahir l’Alta Comissionada de l’Organització de les Nacions Unides per als Drets Humans, l’ex-presidenta de Xile Michelle Bachelet, instés els governs a examinar com poden alliberar els presos ‘menys perillosos’ i els especialment vulnerables davant la Covid-19. ‘Ara més que mai els governs haurien de posar en llibertat a tots els reclusos detinguts sense motius jurídics suficients, entre d’altres, als presos polítics i interns que van ser empresonats simplement per expressar idees crítiques o dissentir’, va afirmar Bachelet.

També va exigir a les autoritats d’arreu del món ‘mesures urgents’ per a protegir la salut de les persones en presons, CIEs i hospitals psiquiàtrics. Bachelet va alertar els governs que hi ha ‘risc que el coronavirus arrasi amb les persones recloses’ en aquestes institucions.

 

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb