inconstitucionals

L’estat espanyol ha fet un avís d’inconstitucionalitat al govern per dos articles de la llei de residus. Concretament, l’article 9, que regula el pagament per generació de residus, i el 23, relatiu a productes d’un sol ús i que, entre més qüestions, estableix que a partir de l’any 2021 no es podran distribuir bosses de plàstic lleugeres d’un ús. El govern espanyol ha fet ara un requeriment a l’executiu balear per a constituir una comissió bilateral amb l’objectiu d’analitzar aquestes diferències i arribar a un acord. Si no s’assoleix, l’estat, amb l’assessorament dels seus serveis jurídics i després de l’aprovació del consell de ministres, podria presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra els dos articles.

El director general de Residus, Sebastià Sansó, discrepa de les apreciacions de l’estat espanyol respecte d’aquests dos articles. Sobre el pagament per generació, el govern espanyol entén que el govern balear no té competències per a regular el sistema tributari local, que només ho pot fer l’administració estatal. Sansó no hi està d’acord, perquè la nova directiva de residus modificada diu que hi ha d’haver mesures de fiscalitat per a capgirar la situació de producció i gestió de residus.

Pel que fa a la prohibició de distribuir bosses de plàstic a partir de l’any 2021, l’estat avisa que la normativa balear no pot ser més restrictiva que el reial decret 293/2018 sobre reducció del consum de bosses de plàstic. Però Sansó respon que la millor solució és que les bosses de plàstic lleugeres –siguin del material que siguin– es deixin de distribuir perquè són totalment innecessàries i substituïbles per uns altres materials o per bosses reutilitzables.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb