L’estat espanyol obté una nota mitjana de 44,68 sobre 100 en l’avaluació de la percepció pública de la resposta a la pandèmia, segons els primers resultats publicats de l’eina Covid-Score. En el cas espanyol es van sondejar set-cents quaranta-vuit persones i l’ítem que va rebre major puntuació va ser la cooperació del govern amb altres estats i organismes internacionals. El pitjor va ser l’accés a proves diagnòstiques gratuïtes i fiables en cas de tenir símptomes.

L’estat espanyol ocupa la posició quinzena dels dinou estats avaluats. L’eina ha estat desenvolupada per diverses institucions internacionals, entre elles l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Segons l’anàlisi dels primers resultats, la millor valoració l’obté la Xina (80,49) i la pitjor l’Equador (35,76).

Un estudi publicat a la revista ‘Plos One’ ha validat la utilitat d’aquesta eina i ha presentat els primers resultats obtinguts d’un sondeig realitzat al juny amb més de tretze mil quatre-cents participants seleccionats aleatòriament a dinou estats afectats durament per la pandèmia. Els estats amb millors resultats són predominantment asiàtics i els de menor puntuació llatinoamericans i europeus.

Corea del Sud ocupa la segona posició (74,54) i Sudàfrica la tercera (64,62). Les segueixen l’Índia (63,88), Alemanya (61,32) i el Canadà (61).

La nota mitjana està fortament associada amb el nivell de confiança en el govern. El degà de la City University of New York Graduate School of Public Health (CUNT SPH), Ayman El-Mogandes, ha afirmat que l’adopció i compliment de mesures preventives ‘depèn molt de la confiança que té la societat en els i les experts de salut pública, en els sistemes de salut i en la ciència’. Per contra, una major mortalitat per covid-19 o una major proporció de participants directament afectats per la malaltia es va correlacionar amb una menor nota mitjana per aquest país.

La puntuació mitjana dels Estats Units va ser de 50,57 sobre 100 amb set-cents setanta-tres sondejats. L’ajuda del govern en ingressos menjar i refugi va ser el millor valorat (3,16 sobre 5). Els Estats Units va ocupar el lloc dissetè entre els dinou estats sondejats pel que fa a cooperació governamental amb altres països i organitzacions internacionals com l’OMS.

En tots els estats, tot allò relatiu a la protecció i assistència a grups vulnerables i a l’ajuda per cobrir necessitats bàsiques d’ingressos, menjar i abric van obtenir una puntuació molt per sota de la mitjana. L’atenció a la salut mental va ser la qüestió amb la pitjor nota.

El-Mohandes ha valorat que aquesta eina és ‘fàcil d’implementar i pot guiar autoritats i la comunitat científica en el disseny de mesures per fer front a la pandèmia’. L’investigador d’ISGlobal Jeffrey V.Lazarus ha afirmat que es necessiten eines ‘que permetin mesurar la percepció del públic a la resposta del govern en diferents àmbits, com la comunicació, o l’accés als serveis de salut i l’assistència social’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.