L’essència del Sònar 2017

  • Repassem els principals artistes del festival d'enguany

VilaWeb
Pau Falguera
16.06.2017 - 02:00

El festival Sònar es farà fins diumenge a Barcelona. Encara en queden entrades. Al cartell, enfocat com sempre a la música electrònica, s’hi afegeixen gèneres com el hip hop i la novetat d’enguany, el trap espanyol, que aquests darrers anys ha anat prenent força. Els concerts es repartiran entre el Sònar de Dia i el Sònar de Nit. El primer, adreçat a nous artistes i gèneres, al firal de Montjuïc. El segon, amb els principals noms del festival, a la Fira de Barcelona, a la Gran Via.

Fora de cartell, el festival s’expandeix durant tota la setmana per diversos espais de la ciutat. Fins diumenge, 18 de juny, es fan els esdeveniments del Sònar Week, un seguit de congressos i exposicions que promouen la cultura contemporània i especialment la música. S’hi destaquen les mostres dedicades a Björk al CCCB, i David Bowie al Museu del Disseny. Totes dues són un intent d’acostar l’artista al públic. En el cas de la cantant islandesa, amb un tour de realitat virtual en primera persona, i en el cas de Bowie, amb peces personals com el vestuari o alguns manuscrits.

Pel que fa a les actuacions, us expliquem qui és qui a la programació d’enguany:

Eric Prydz. Prydz és un dels grans ambaixadors de la música electrònica, i el principal nom del Sònar d’enguany. Ben aviat, el 2004, ja va associar el seu nom a l’èxit amb el senzill Call On Me. És cert, però, que la fama segurament li vingué més pel videoclip provocatiu que no per la feina darrere els plats. Sigui com sigui, d’aleshores ençà els hits de Prydz han estat a la primera línia del gènere. Actualment, es troba enmig de la seva ronda Opus, per a fer promoció del disc, i sobretot, de la cançó homònima, considerada ja una obra mestra d’aquesta disciplina. Dissabte a les 4.00, Sònar de Nit (SonarClub).

Justice. Gaspard Augé i Xavier de Rosnay conformen aquest duo francès que torna al Sònar després de quatre anys. L’actuació que hi van fer l’any 2013 es conserva en la memòria com un dels moments importants del festival. Però Justice han canviat, han evolucionat. Hi sonaran els grans clàssics, com ‘Stress‘ i ‘Genesis‘, però aquests darrers anys s’han centrat en el nu-disco i el so dels setanta i vuitanta, aventura en què s’han embarcat molts artistes electrònics aquests darrers anys. N’és una mostra el seu últim videoclip: Fire, un homenatge a Susan Sarandon, amb la seva col·laboració. Dissabte a la 1.15, Sònar de Nit (SonarClub).

Moderat. Un dels màxims representants del minimal sonarà divendres a la matinada. Sascha Ring, Gernot Bronsert i Sebastian Szary són els noms dels integrants d’aquest grup d’electrònica fundat a Berlín. Vénen a Barcelona després de tancar l’any passat la seva trilogia d’àlbums amb III. Molt populars al centre d’Europa, intentaran atreure aquest públic al festival i conquerir el barceloní. Divendres a la 1.00, Sònar de Nit (SonarClub).

Soulwax. Aquest grup belga va començar a treballar a mitjan anys 90, i això es nota en la seva discografia. L’acid house, que va envair durant aquells anys el vell continent, continua essent part integral del grup format per Stefaan Van Leuven i els germans Dewaele (que també componen 2manydjs). Divendres a les 3.50, Sònar de Nit (SonarClub).

Vitalic. Pascal Arbez, més conegut com a Vitalic, és també un veterà del gènere. Però el seu recorregut comença el 2000. Deixeble de l’electro house francès, des del 2005 aplega una audiència lleial que li venera tots els discs. OK Pony, Flashmob i Rave Age contenen cançons que molta gent reconeixeria: ‘My friend Dario‘, ‘Poison Lips‘, ‘Second Lives‘ i ‘Fade Away‘ han format part d’incomptables bandes sonores per a anuncis, films i videojocs. Actualment, també es troba enmig d’un viatge al so dels vuitanta. N’és testimoni el seu últim àlbum, Voyager, un xic diferent dels anteriors. Dissabte a les 4.00, Sònar de Nit (SonarPub).

Dubfire. El discjòquei iranià Ali Shirazinia remunta la seva activitat a principi del noranta, quan formava part del duo Deep Dish, guanyador d’un Grammy el 2002 per al millor remix de l’any. Des del 2007 actua tot sol i s’ha convertit en un dels puntals del techno. Les seves sessions són recordades no solament pel so, sinó també pels captivadors efectes visuals. Divendres a les 5.10, Sònar de Nit (SonarClub).

The Black Madonna. Marea Stamper és la revelació d’enguany dins el techno. Si l’any passat va fer girar els plats al Sònar de matí, enguany tancarà el festival dissabte a la nit. Una trajectòria ascendent que l’ha dut des de Kentucky fins a les capitals i festivals europeus del gènere, tot i que té residència fixa al Smart Bar de Chicago. Fins i tot Iggy Pop se n’ha declarat fan! Dissabte a les 5.05, Sònar de Nit (SonarPub).

https://www.youtube.com/watch?v=GElsqGjpmGM&t

Marco Carola. Des de mitjan anys noranta, el discjòquei italià Marco Carola és una de les cares més recognoscibles de l’escena del techno. No únicament per la influència que ha tingut en el gènere, sinó perquè continua essent, darrere els plats, un dels millors. Trasllada l’experiència a la taula de mescles i converteix les seves sessions vetllades de gran potència. Imprescindible. Dissabte a les 5:35, Sònar de Nit (SonarClub).

DJ Shadow. Encara que la majoria d’artistes hagin prescindit de la sigla ‘DJ’, el nom de DJ Shadow fa massa temps que és reconegut per a permetre-s’ho. Eminència del trip hop, gènere en què electrònica i  hip hop es fusionen amb tocs de R&B, funk i una mica de psicodèlia. Serà una de les opcions més tranquil·les del festival, i permetrà als oients de deixar-se endur pel torrent dels seus plats. Divendres a les 22.30, Sònar de Nit (SonarClub).

Nina Kraviz. Nina Kraviz va néixer a Irkutsk, Sibèria, amb passaport soviètic. Va explotar anys més tard, quan es va traslladar a Moscou, on es va fer habitual del mític Club Propaganda l’any 2008. Des d’aleshores, s’ha convertit en un referent del techno tot i moure’s en un espai molt més ampli. Les seves sessions no són mai iguals, Nina mira d’adaptar-se sempre al seu públic; per això gairebé arreu on va, acaba triomfant. Des d’Eivissa fins a Sydney, tots els escenaris l’esperen amb els braços oberts i Barcelona ja és en aquesta extensa llista. Divendres 16 a les 5.05, Sònar de Nit (SonarPub).

Cerrone. Potser el nom de Cerrone no és gaire conegut per a la major part del públic del Sònar, però aquest músic francès és el pare del french touch, l’electrònica francesa. I, tenint en compte que és una de les més importants del món, la seva figura de pioner s’engrandeix. Temes com ‘Supernatural‘ són encara inspiració per a artistes de l’estatura de Daft Punk, que van construir ‘Giorgio by Moroder‘ (de l’àlbum Random Access Memories) a partir del sample d’aquesta cançó. Dissabte a les 22.45, Sònar de Nit (SonarClub).

Nicolas Jaar. Fill de l’artista xilè Alfredo Jaar, va començar com a bateria per a les bases d’alguns DJ, aprenent l’ofici a poc a poc. Emprant el seu espanyol per a les lletres, cap al 2010 va començar a crear temes d’electrònica molt ballables lligant ambient i house. També ha usat el talent per al cinema: l’any 2015 va participar en el film Deephan, guanyador de la Palma d’Or de Canes, en què féu la banda sonora. Divendres a la 1.45, Sònar de Nit (SonarPub).

https://www.youtube.com/watch?v=1Upj_Ib30K4

De la Soul. Des dels anys vuitanta, el trio que compon De la Soul ha lligat jazz i rap, i és uns dels pioners en aquest aspecte. Els èxits més importants els arreplegaren en aquella època, amb els àlbums primer i segon, 3 feet High and Rising i De la Soul is Dead. D’aleshores ençà, van continuar satisfent els seus fans amb una extensa discografia i es van fer conèixer a les noves generacions amb la col·laboració a Feel Good INC de Gorillaz. Enguany, amb the Anonymous Nobody… han tornat per la porta gran, i han estat nominats als Grammy a la categoria de millor àlbum de hip hop. Dissabte a la 1.25, Sònar de Nit (SonarPub).

Anderson Paak. Un talent que s’ha anat anunciant amb una discografia que repassava els barris de Los Angeles. Una construcció que l’ha dut de Malibú i Venice fins a Yes Lawd! i el reconeixement de públic i crítica. Segurament serà una de les últimes oportunitats de veure’l abans que els seus concerts esdevinguin l’esdeveniment principal dels festivals i el preu per anar-lo a veure es dispari. Divendres a les 23.30, Sònar de Nit (SonarPub).

Thundercat. Segurament el nom de Thundercat no diu res a la majoria, però dins els cercles de producció musicals de la costa oest dels Estats Units és cabdal. Ha col·laborat amb Whiz Khalifa, Childish Gambino, Mac Miller o Kendrick Lamar. Precisament en el treball d’aquest últim, el del raper de Compton, és on més pes i influencia té la seva figura. Darrere Thundercat hi ha Stephen Bruner, músic molt lligat al jazz, arrels que ha traslladat a les seves col·laboracions. Per a molts, és l’ànima que batega darrere les bases de l’àlbum de Lamar, To Pimp a Butterfly i cançons com ‘Wesley’s Theory‘. Les seves actuacions destil·len un estil propi amb dosis de jazz i molta presència del baix, el seu instrument, que l’acosta al funk. Dissabte a les 19.35, Sònar de Dia (SonarDôme).

C Tangana.  El madrileny Antón Alvarez Alfaro era conegut com a ‘Pucho’ i ‘Crema’ durant l’etapa més acostada a l’escena tradicional del rap espanyol. L’any 2011 canvia el nom artístic pel de ‘C Tangana’ i centra els esforços en les bases, en cerca d’una altra imatge. Aquest procés no va ser immediat, però a final del 2015 la seva fama comença a créixer i troba finalment un espai i un so dins el gènere. Actualment té una enorme popularitat que sembla créixer cada dia, i l’ha convertit en l’artista de hip hop en castellà amb més projecció comercial. Dissabte a les 17.25, Sònar de Dia (SonarDôme).

Kinder Malo & Pimp Flaco. Els barcelonins Kinder Malo i Pimp Flaco representen la part més irònica de l’escena del trap en espanyol. Lletres amb enginy, plenes de jocs de paraules i vídeos d’estil propi. En són exemples: ‘La Ley de Eddie Murphy‘, ‘DEUNA‘ i ‘Water Boy‘. Però més que comèdia, la seva música és una expressió artística singular i generacional, que no deixa a ningú indiferent. Divendres a les 14.30, Sònar de Dia (SonarHall).

Bejo. Segurament Bejo és el ‘traper’ més peculiar de tot el panorama. Un punt i a part. Cantant, poeta i humorista, les tres facetes s’uneixen a una flaire tropical, canària, que ha conquerit YouTube i comença a estendre el seu imperi als escenaris. Dissabte a les 17.50, Sònar de Dia (SonarXS).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any