Narcís Oller (1846-1930) sempre va assegurar que va escriure L’escanyapobres en una quinzena de dies de principis del 1884. Aquella novel·la, que ha estat de llarg la més coneguda de la seva producció -15 novel·les, dos volums de teatre i un de memòries-, amagava fins ara un secret: quin era el poble real que s’amagava sota el nom de Pratbell? El misteri ha quedat resolt: ni més ni manco que L’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà.

A la primavera del 2015, coincidint amb la primera edició del festival El vi fa sang, un grup d’apassionats per l’obra d’Oller van començar a tractar d’identificar els passatges de la novel·la amb les ubicacions físiques i al llarg del 2016 l’escriptora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Margarida Aritzeta, juntament amb Josep Maria Vallès, han estat investigant si es podia atribuir a L’Espluga la ubicació de la novel·la i el resultat ha estat positiu.

Un dels elements claus ha estat la data d’inauguració de l’estació de tren i la seva ubicació: ‘és l’única de la contrada que no és a tocar del nucli de població i per tant l’única que necessitava una tartana per poder anar fins a la fonda’, assegura Josep Maria Rovira, un dels organitzadors del festival. Altres elements que apareixen a la novel·la també es poden identificar sense cap mena de dubte amb l’Espluga i acabar així un misteri que ha durat 132 anys.

El resultat es podrà comprovar en el lloc dels fets el proper dissabte 25, perquè la ruta Narcís Oller és un dels plats forts de la tercera edició del Festival El vi fa Sang, que se celebrarà els dies 24, 25 i 26 a l’Espluga de Francolí. De fet, tal i com va explicar l’alcalde de la vila, David Rovira, ‘la ruta s’inaugura ara, però ja queda inserida per a sempre, és un passeig d’uns deu quilòmetres que té una part important en el nostre nucli urbà, on se solapa amb altres rutes, com la dels templers’. De fet, l’editorial Cossetània, que ha publicat l’obra completa d’Oller, també ha dedicat un volum a recollir aquesta ruta, que ja està també a disposició dels escolars que la vulguin fer.

La cita cultural, dedicada a la novel·la criminal en qualsevol de les seves vessants, també té dues fites històriques importants més: la recuperació de Paralelo, 1934, obra de teatre de Josep Maria Poblet basada en la novel·la Un crim al Paralelo, de Rafael Tasis; i la recuperació del primer cuplet en català en l’any del seu centenari.

Segons explica en Salvador Balcells, comissari del festival, ‘l’Àlex Martín Escribà ens va dir l’any passat que existia aquesta obra de teatre, que té la peculiaritat que la va escriure en Poblet, que és de Montblanc, i que hi havia una còpia a la Biblioteca de Catalunya’. I així va ser com l’equip organitzador del festival va aconseguir trobar l’original de la peça, estrenada el 1953 al teatre Romea i mai més representada. Per a l’estrena a l’Espluga s’ha comptat amb una companyia creada ad hoc amb actors dels diferents grups de teatre amateur de la Conca de Barberà i a més a més de l’estrena es podrà veure com a mínim dos cops més, a Montblanc i a Vimbodí.

L’organització ha fet una passa més i ha reeditat el llibret, que serà un obsequi per als espectadors que assisteixin a l’estrena, la nit del dia 25. Serà en la representació d’aquesta obra, en una de les escenes que passen en un cabaret, que es procedirà a la recuperació de La font del Xirineu, primer cuplet escrit en català amb lletra de Rossend Llurba. En el seu moment la interpretació la féu la coneguda cantant i actriu Raquel Meller, i en aquest cas s’ha incorporat com a afegitó a la peça teatral.

Aquests són només dos dels plats forts del festival, que aplegarà a més d’una trentena d’autors presentant les seves novetats literàries, un singular combat de boxa entre Jordi Fernando i Jordi Llavina que discutiran sobre si la novel·la negra és alta literatura o un subgènere menor, o quatre taules rodones ben variades. Els escenaris alternaran entre el Museu de la Vida Rural i diversos cellers del poble. I és que entre acte i acte s’assassinen unes quantes ampolles de vi, sempre de la denominació d’origen de la Conca i amb la varietat Trepat com a producte estrella.

Com no podia ser d’altra manera, El vi fa sang continua amb la seva política de reconeixements d’autors. En aquesta ocasió el premi nacional és per a Maria Antònia Oliver, mentre que la distinció a l’autor internacional ha anat a raure a John Banville, que signa les seves obres com a Benjamin Black.  Tots dos seran al festival i tindran ocasió també de matar més d’una ampolla de vi. Tot sigui perquè ajudi a fer més sang. De ficció, és clar.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]