L’Escola Judicial espanyola vol formar jutges “prudents i propers” a la societat

  • El centre exerceix "de pont" entre les oposicions i l'exercici de la carrera judicial

VilaWeb
Redacció
23.03.2017 - 16:19

El centre exerceix “de pont” entre les oposicions i l’exercici de la carrera judicial

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

L’Escola Judicial espanyola, situada a Barcelona i per la qual passen tots els futurs jutges que exerciran en qualsevol part de l’Estat, vol formar jutges “propers a la societat i prudents”, en el sentit que siguin conscients de com afectaran les seves resolucions als ciutadans.

“Pretenem apropar els jutges a la societat. Que coneguin, per exemple, els problemes de drogoaddiccions, de dones maltractades, o als cossos i forces de seguretat amb els quals després col·laboraran”, ha explicat la directora de l’Escola, Gema Espinosa, en una atenció als mitjans aquest dijous, en una jornada de portes obertes pel XX aniversari del centre.

Després d’adquirir uns coneixements teòrics profunds en la carrera de Dret i, sobretot, en haver aprovat l’oposició, els futurs jutges de tota Espanya arriben a l’Escola Judicial com a pont per exercir la professió: “Aquí els donem les eines perquè exerceixin de jutge”.

Els alumnes passen dos anys al centre: en el primer, cursen una formació teòric-pràctica i, en el segon, fan pràctiques tutelades en els jutjats, per passar a un jutjat a fer tasques de substitució i reforç, obligatori abans d’exercir.

“Fins que no superen aquests dos anys no són jutges i no accedeixen a la carrera judicial”, ha ressaltat Espinosa, que ha explicat que en aquest període intenten oferir-los totes les competències pràctiques com a jutges, més enllà dels coneixements teòrics amb els quals ja compten.

El perfil de l’alumne de l’Escola Judicial és el d’una dona, de 29 anys, de nivell econòmic mitjà i sense antecedents familiars en la carrera judicial: “És el perfil típic espanyol mitjà”, defensa Espinosa.

L’Escola Judicial funciona des de fa 20 anys i es va instal·lar a la capital catalana per decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), en un lloc privilegiat de la faldilla de la muntanya de Collserola, en un edifici reformat que anteriorment acollia un centre de menors.

ELS EQUIPAMENTS

En unes instal·lacions amb vistes sobre la ciutat, equipaments docents complets, pistes de bàsquet i fins i tot una petita piscina, els alumnes es formen per exercir en un futur pròxim de jutges, però no dormen al centre, sinó que viuen en pisos de la capital catalana.

“Això és bo perquè convisquin amb la societat. No seria positiu que estiguessin aquí tancats en una residència”, han explicat a Europa Press fonts del centre, que assenyalen que la majoria busca pisos en les rodalies de les parades de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per poder estar a un pas del centre i prop de l’Escola, de no fàcil accés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any