Les tres claus per a aconseguir la llibertat de Junqueras

  • La defensa al·lega que després del 21-D el líder d'ERC té nous drets

VilaWeb
Redacció
02.01.2018 - 22:00

Demà el vice-president Oriol Junqueras tornarà al Tribunal Suprem espanyol, concretament a la sala segona, on tres magistrats revisaran la decisió de mantenir-lo a la presó, que va prendre el jutge Pablo Llarena el 4 de desembre. En l’entorn de Junqueras s’han volgut rebaixar les expectatives sobre un possible alliberament. Ningú no pot veure’l segur en la situació actual de la justícia espanyola. Però aquests dies la defensa de Junqueras, que dirigeix l’advocat Andreu Van den Eynde, prepara intensament les al·legacions per aconseguir que surti en llibertat.

La primera clau de l’argument de la defensa és que la situació de demà no serà la de tres jutges del Suprem que revisaran la decisió d’un company de tribunal: perquè no corregiran un col·lega, sinó que abordaran una situació ‘nova’. Després de les eleccions del 21 de desembre, Junqueras té dos drets nous com a diputat electe: el dret de participació política i el dret de representació política. És un fet nou que la defensa posarà damunt la taula de la sala segona del Suprem i remarcarà que s’analitza per primera vegada, s’actualitza, no es revisa pas. L’objectiu d’aquesta estratègia és evitar que la ‘revisió’ del cas es pugui interpretar com una desautorització del jutge Llarena.

La segona clau és que aquests dos drets redueixen –si és que existia– el risc de reiteració delictiva, que va ser el principal argument de Llarena per a mantenir Junqueras empresonat. La sala ha de ponderar aquest risc amb l’aparició dels dos nous drets, que des del punt de vista de la defensa minoren el risc de reiteració; a més, en cap democràcia aquest risc no pot estar per sobre d’aquests drets bàsics. Sobretot, una vegada Junqueras ha manifestat la voluntat d’exercir-los prenent possessió de l’acta de diputat.

La tercera clau que adduirà la defensa és que no pot exercir el dret de defensa, perquè és un cas complex. El defensat no pot exercir correctament aquest dret essent empresonat. Junqueras és a la presó d’Estremera des del 2 de novembre proppassat i les visites del seu advocat es fan sovint en un locutori amb condicions deficients que no permeten una bona comunicació. La defensa afirma que es vulneren tres blocs de drets: els drets individuals, per manca de llibertat; els polítics; i també els processals que ha de tenir qualsevol persona.

Amb aquests tres eixos argumentals la defensa pretén que el Suprem deixi en llibertat, mal que sigui amb fiança, el vice-president Junqueras. El jutge ja preveia en la interlocutòria del 4 de desembre el recurs de reforma o d’apel·lació davant la sala segona del Suprem. Aleshores Llarena deixava la porta oberta a revisar les seves mesures cautelars si Junqueras, juntament amb Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, demostraven que la voluntat de canviar d’estratègia política era ‘vertadera i real’. És a dir, insinuava que havien de deixar la política i considerava un agreujant el fet que tres d’ells –tots menys Cuixart– fossin candidats el 21-D.

Tot esperant què pugui passar demà, hi ha màxima prudència, tant en l’entorn de Junqueras com en el seu partit, per a no aixecar falses expectatives. El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va evitar ahir en una conferència de premsa de considerar cosa feta l’excarceració del dirigent del seu partit després de la vista del Suprem.

Vegeu també

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any