Les perles d’avui

Una mascletada impressionant. S’acosten les falles i són dies de mascletades a tot el País Valencià. No us deixeu escapar la d’avui a València. Espectacular!

Tardà, contundent. ‘És una vergonya. Sabeu que hi ha quatre magistrats de l’actual Tribunal Constitucional que van jurar els principis fonamentals del Movimiento. Vejam si trobeu a Alemanya, Itàlia o França cap magistrat del constitucional pertinent que hagi jurat els principis nazis, feixistes o petainistes. Cerqueu. Cerqueu. És clar que no en trobareu cap. Aquí hi ha quatre membres del Tribunal Constitucional, segurament molt cristians, que van jurar, cristianament, els principis fonamentals del Movimiento.’ Vegeu la seva intervenció ací.

Les notícies del dia

El full de ruta de l’ANC. El secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) proposa que el Parlament de Catalunya proclami la independència en cas que el govern espanyol impedeixi el referèndum. Ho recull la proposta de full de ruta de l’entitat que avui ha arribat a tots els socis i al qual ha tingut accés VilaWeb. Des d’ara fins al 29 d’abril, quan es reunirà l’assemblea general de l’ANC a Sabadell, el text és obert a la incorporació d’esmenes. Us ho expliquem ací.

No poden resoldre el cas català. El president del Tribunal Constitucional espanyol (TC), Francisco Pérez dels Cobos, ha fet avui el seu discurs de comiat, en què ha reconegut que problemes com ‘l’anomenat procés sobiranista’ català no poden ser resolts per aquell òrgan i que, ‘per desgràcia’, això és el que ha passat amb les resolucions dictades d’ençà que el març del 2014 es va acordar d’anul·lar la declaració pel dret de decidir que havia estat aprovada pel Parlament de Catalunya. Per això, considera ‘urgent i inexcusable’ una crida al diàleg polític. Tota la informació, ací.

Signatura col·lectiva. El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha anunciat avui que la convocatòria del referèndum la faria el govern en conjunt. ‘Hi ha un compromís perquè aquestes decisions les prenguem de manera col·lectiva’, ha dit. Per Junqueras, més enllà de la responsabilitat compartida, la signatura coral demostra que tothom s’hi implica i dóna confiança a la gent.

No als Jocs d’Hivern. L’Ajuntament de Barcelona renuncia definitivament a organitzar els Jocs Olímpics d’hivern i, per tant, enterra la candidatura Barcelona-Pirineus que va impulsar l’ex-batlle socialista Jordi Hereu. Ho ha anunciat en una conferència de premsa un altre socialista: Jaume Collboni, segon tinent batlle, que ha estat acompanyat del tercer tinent batlle, Jaume Asens; el regidor del grup municipal Demòcrata, Maite Fandos; el d’ERC, Juanjo Puigcorbé; el de Ciutadans, Santiago Alonso; i el comissionat d’Esports, David Escudé.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat aquesta entrevista a Joan Giner, que parla sobre la situació política actual i del paper que hi ha de jugar Podem. També us recomanem aquest article sobre Incerta glòria, que s’estrena divendres. I finalment, que no us passi per alt l’opinió de Pau Vidal sobre remuntades i llengua (avui que fa, precisament, una setmana de la remuntada del Barça contra el PSG).

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]