Les perles: Els plans per a la colonització de Mart i el vídeo contra l’eixancarrament dels homes al metro de Barcelona

  • També us oferim les notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
16.06.2017 - 21:18
Actualització: 16.06.2017 - 22:15

Les perles d’avui

Els plans d’Elon Musk per a colonitzar Mart. L’any passat Elon Musk va presentar un detalladíssim pla per a establir una colònia al planeta Mart. Davant la incredulitat dels assistents, explicava com qualsevol persona hi podrà anar (i tornar-ne si se’n penedeix) per un preu equivalent al cost mitjà d’un habitatge, entre 100.000 i 200.000 dòlars. Aprofitant totes les finestres bianuals de llançament cap al planeta vermell, té la intenció que el 2022 arribin els primers humans a Mart. Enviant-hi fins a 1.000 naus cada vegada, cadascuna portant entre 100 i 200 persones, preveu que en un període entre 40 i 100 anys s’hi hagi acabat d’establir una colònia autosuficient d’un milió de persones.

Ara Musk ha revelat detalls nous sobre aquests plans, en un document que ha fet públic titulat ’New space’. El document esbossa els primers dissenys de la nau espacial, que seria gegantina. ‘La força de l’empenta en l’enlariament seria enorma, de 13.000 tones.’

La creació d’una civilització d’un milió de persones costaria entre quaranta i cent anys, segons aquests plans. Una de les dificultats de fer-ho possible és el cost. I calcula que si aquest cost es pogués situar en el del preu mitjà d’una llar als Estats Units la gent s’hi podria començar a inscriure.

Musk també fa consideracions sobre la idoneïtat de Mart, i descarta altres llocs on es podria establir aquesta comunitat, com Venus (amb unes condicions infernals) o bé la lluna. ‘No tinc res contra la lluna’, escriu Musk, que diu que és massa petita per a aquest propòsit. I afegeix: ‘Serà força divertit de ser a Mart perquè hi tindràs una gravetat que és un 37% de la de la Terra, o sigui que es podran traginar grans volums i coses pesants amb una gran facilitat’.

TMB fa campanya contra el ‘manspreading’ al metro. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha publicat avui un vídeo per a fer campanya contra el ‘manspreading’ al transport públic. Amb el lema ‘Quan seguis, respecta l’espai dels altres’, TMB vol conscienciar els usuaris sobre la necessitat d’eradicar aquesta pràctica.

L’eixancarrament masculí, que consisteix a seure amb les cames obertes i ocupar l’espai d’altres passatgers, s’ha popularitzat amb el nom de ‘manspreading’. Segons que informa l’empresa en un comunicat,  el vídeo forma part de la campanya ‘Viatja amb Karma’.

 

Les notícies d’avui

S’ha mort Helmut Kohl, el canceller de la reunificació d’Alemanya. Avui s’ha mort a 87 anys l’ex-canceller alemany Helmut Kohl. Kohl fou al capdavant del govern alemany amb la CDU entre el 1982 i el 1998 i va saber aprofitar l’oportunitat del procés de reunificació d’Alemanya. Kohl va ser canceller durant setze anys, fins el 1998, guanyant quatre eleccions consecutives (1983, 1987, 1990 i 1994). El seu principal èxit és la reunificació d’Alemanya l’any 1990 després de la caiguda del Mur de Berlín a partir de la integració dels territoris de la República Democràtica d’Alemanya a la RFA.

La carta de Puigdemont al congrés espanyol. El govern espanyol ha replicat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no té la potestat de condicionar el format de la compareixença que vol fer al congrés espanyol per a explicar el referèndum. Aquesta és la resposta a la carta que el president ha enviat avui a la presidenta de la cambra, Ana Pastor.

Recurs contra l’arxivament de la causa del metro de València. La fiscalia ha presentat un recurs a l’Audiència de València contra la decisió d’arxivar la causa per l’accident del metro, presa pel titular del jutjat d’instrucció número 21 de la ciutat. En el sinistre, ocorregut el 3 de juliol del 2006, va deixar quaranta-tres morts i quaranta-set ferits.

Els principals sindicats dels Mossos veuen en la limitació de places una ‘represàlia’ pel referèndum. La Federació de professionals de la seguretat pública de Catalunya (Fepol), que agrupa diversos sindicats del cos de Mossos d’Esquadra, entre ells el majoritari, el SAP, considera que el requeriment del ministeri d’Hisenda a la Generalitat per impedir convocar les 500 places de Mossos d’Esquadra previstes és una ‘represàlia’ del govern espanyol a la convocatòria del referèndum. En un comunicat aquest divendres, ha qualificat d”absoluta irresponsabilitat política’ que el ministeri hagi enviat aquest requeriment, que segons ells serà un greuge per a la seguretat pública i els ciutadans de Catalunya.

 

Les recomanacions d’avui

Us recomanem l’entrevista a Jordi Borja, un dels fundadors de Barcelona en Comú, Catalunya en Comú, i referent del PSUC. Es declara favorable al referèndum, a fer costat a l’ANC, i diu que està disposat a votar sí l’1 d’octubre. I es mostra molt crític amb els comuns, fins al punt que diu: Penso donar-me de baixa de la coordinadora de Catalunya en Comú.

També hem publicat una entrevista amb el president de la Comissió de la Dignitat, en ocasió dels quinze anys de l’entitat: ‘Una part dels papers de Salamanca no és aquí per culpa del PSOE’.

I una anàlisi sobre una nova lliçó de democràcia directa a Suïssa, que estimula i regula l’autodeterminació dins el seu sistema polític: Quaranta anys autodeterminant-se: el Jura suís tornarà a votar diumenge.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any