Les perles d’avui

Les mentides de Rivera. El congrés espanyol va tombar ahir una iniciativa de l’oposició, registrada conjuntament pel PSOE, Units Podem, ERC, PNB i el grup mixt –amb l’excepció de Foro Asturias– que demanava d’eliminar l’impost al sol com a incentiu de l’autoconsum energètic. L’executiu de Mariano Rajoy ha pogut frenar aquesta iniciativa a la mesa emparant-se en l’article 134.6 de la constitució, que dóna al govern el dret de vetar qualsevol projecte de llei que tingui afectació pressupostària. Perquè aquest impost costa als ciutadans 162 milions d’euros. El PP han pogut impedir aquesta tramitació amb l’ajut de Ciutadans –sumen cinc vots dels nou que hi ha a la mesa–, que sempre havia defensat l’eliminació d’aquest impost, tal com demostra aquest vídeo.

Un riu amb els drets legals d’una persona. És el riu Whanganui, a Nova Zelanda, i es tracta del primer cas d’un riu que adquireix els mateixos drets legals que una persona, com si fos una entitat viva. És un riu tradicionalment venerat pel poble maori, que fa més de cent seixanta anys que en reclama aquest reconeixement. A partir d’ara, dues persones seran les representants legals del riu. D’una banda, un membre de les tribus maoris i, d’una altra, un membre de la corona. ‘Sé que algú pensarà que és estrany donar personalitat legal a un recurs natural’, ha reconegut el ministre neozelandès Chris Finlayson.

Les notícies del dia

Narcís Serra, investigat. El jutge de l’Audiència espanyola Ismael Moreno investiga l’ex-dirigent socialista i ex-president de Catalunya Caixa Narcís Serra i l’ex-director general Adolf Todó pel forat de 720 milions de l’entitat. Moreno els atribueix un delicte d’administració deslleial. El motiu de les pèrdues són una quinzena d’operacions immobiliàries entre el 2000 i el 2007. Molts diaris han ‘oblidat’, aquests dies, la condició de socialista de Serra. Us expliquem aquest cas ací.

Nova campanya de l’ANC. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) comença avui la campanya per a animar tots els catalans que viuen a l’estranger a inscriure’s al registre de catalans residents a l’exterior. ‘Volem mobilitzar la gent perquè s’apunti en un registre que, ara com ara, és l’única eina que tenim perquè el govern escolti els catalans que viuen fora’, diu Montse Daban, membre del secretariat nacional de l’ANC. Quan falten pocs mesos per al referèndum, l’entitat vol pressionar el govern perquè comenci a moure’s i promocioni l’ús d’aquest instrument que ha de facilitar el vot dels catalans a l’exterior. Us ho expliquem ací.

Plurilingüisme. A la conselleria d’Educació hi ha optimisme. Més de la meitat dels centres públics o concertats, concretament el  54%,  han elegit el nivell avançat del nou sistema d’ensenyament plurilingüe que la conselleria engegarà el curs que ve. Aquest nivell és l’equivalent del que fins ara s’anomenava ‘línia en valencià’. Fins ara, només el 32% dels alumnes eren adscrits a aquest programa. Pel que fa a la resta de nivells, el 30% dels centres del país han escollit el nivell intermedi i el 16% el bàsic.

Moció del parlament britànic. El parlament britànic debatrà una moció que demana que el govern de Theresa May doni suport al referèndum de Catalunya. El text, presentat per Hywel Williams (Plaid Cymru), George Kerevan (SNP) i Mark Durkan (Partit Laborista), diu: ‘Fem una crida al govern perquè reconegui el suport a la llibertat d’expressió i el dret dels parlamentaris democràticament escollits a fer referèndums sobre les necessitats i desigs de la gent’. Us ho expliquem ací.

Èxit de la vaga de taxis. Des de les vuit del matí d’avui trobar un taxi a les dues terminals de l’aeroport del Prat i a l’estació de Sants ha estat pràcticament impossible. Com a la resta de Barcelona, el seguiment de la vaga dels taxistes ha estat multitudinari durant les primeres hores del matí i els viatgers que volia desplaçar-se amb taxi han hagut de cercar alternatives. A l’aeroport del Prat, els viatgers que s’arribaven a la parada de taxis de la T1 carregats de maletes, la majoria estrangers, han comprovat sorpresos que si un dia feiner hi ha prop d’un miler de vehicles esperant-se per encotxar clients aquest matí no hi havia pràcticament ningú.

Les recomanacions

Avui a VilaWeb hem publicat dues entrevistes que no podeu passar per alt. La primera, a l’escriptor i periodista Xavier Bosch: ‘Poder viure d’escriure en català m’emociona‘. La segona, a Adolfo Obiang Bikó, un dels principals líders de la independència de Guinea Equatorial: ‘Obiang caurà quan els dirigents africans vulguis tombar-lo‘.

També us recomanem les opinions de Pere Cardús i Núria Cadenes.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]