Les més petites són les que ho passen més malament

  • «Les pimes i els autònoms que han pensat de tancar el negoci han augmentat del maig ençà de gairebé sis punts percentuals i ara són ja més del 18%»

Jordi Goula
16.10.2020 - 19:50
VilaWeb

Aquest matí, la Pimec ha presentat la vuitena enquesta de seguiment del desenvolupament de l’activitat econòmica en les petites i mitjanes empreses i els autònoms, després de més de sis mesos d’excepcionalitat en el conjunt de la societat i del teixit productiu. Primer de tot, cal dir que les pimes i els autònoms continuen valorant l’actual situació econòmica majoritàriament de dolenta o molt dolenta, tot i que palesen, en alguns aspectes, uns valors relativament menys negatius en comparació amb anteriors enquestes. Per altra banda, com era d’esperar, gairebé tres de cada quatre pimes i autònoms citen la caiguda de les comandes i de les vendes com el principal problema del seu negoci en l’actualitat. Això posa de manifest que la recuperació és gradual i més lenta del que seria desitjable, i que calen mesures per a reactivar la demanda amb prestesa.

A la presentació, el president de la patronal, Josep González, ha fet un primer càlcul de l’impacte de l’actual tancament de restaurants i bars, que afecta uns 44.000 establiments i 210.000 treballadors, amb un total de 840.000 afectats, i preveu que els quinze dies de tancament comportin perdre uns ingressos de 780 milions d’euros. González ha posat de manifest que hi ha inseguretat jurídica per la confusió sobre la implantació de les mesures anunciades pel govern i demana ‘una compensació al sector, com fan en països del nostre entorn, com França, i allargar mesures com els ERTO’.

Pel que fa a l’informe en si, hi ha un aspecte que cal destacar: les empreses més petites (micro i autònoms) són les que ho passen més malament, aquests mesos. Ben entès que es tracta de mitjanes i és lògic que hi hagi excepcions de més importància o menys en cada cas.

Dit això, en el nivell d’activitat actual, vora un 60% de les més petites treballa a un ritme inferior al 50% de l’any passat en les mateixes dates, un percentatge que en el cas de les petites i les mitjanes és del 30%-35%. Finalment, un 55% de les petites i un 41% les mitjanes valoren l’estiu com a negatiu o molt negatiu.

No ens enganyem, això fa mala pinta per a totes, però en el cas de les més petites és més negatiu que en les altres, perquè tenen menys defenses davant proveïdors, clients, bancs… Una de les diferències més importants entre els dos grups la trobem a la tresoreria, on els problemes afecten durament a un 63% de les més petites, per un 35% de la resta. I pel que fa a la probabilitat que apareguin problemes financers seriosos abans d’acabar l’any, en el cas dels autònoms és d’un 44%, en el de les micro, un 26% i en la resta, vora el 12%. En canvi, tots els grups tenen una percepció similar del moment actual: prop d’un 80% creu que és dolent o molt dolent. No hi ha cap mena de dubte que l’estiu ha fet estralls a tot arreu i ha afectat molt profundament l’estat d’ànim d’unes persones que lluiten contra la pandèmia econòmica amb totes les forces i estris a l’abast i veuen que no se’n surten.

En tots els casos, les pimes han acudit als crèdits ICO, si bé les petites i les mitjanes ho han fet en un grau més alt. La preocupació ve ara quan pensen com els tornaran. Més d’un 60% de les més petites diu que no els podran tornar o no ho sap; en la resta són un 50%.

Però potser els dos punts més preocupants de l’enquesta són els que es refereixen al manteniment de les plantilles el 2020 i a la possibilitat de tancament, perquè són les qüestions definitives. Totes han acudit als ERTO per mirar de salvar la situació, però ara prenen consciència que això s’allarga molt i que si no hi ha altres mesures d’ajut més directe, no se’n sortiran. I no parlem dels treballadors que han cobrat ni dels qui han cobrat parcialment o no ho han cobrat. Pel que fa a les plantilles, el 23% de les micro creu que les hauran de rebaixar a la meitat o més; de les altres, ho pensa un 15%. Per altra banda, un 39% dels autònoms, un 25% de les micro i vora el 8% de la resta ha pensat de tancar la parada. Sense comptar els que ja han abaixat la persiana. En total, un 18,7% de pimes i autònoms ha considerat de tancar definitivament el negoci atesa la situació actual. En relació amb el maig, aquest percentatge s’ha incrementat en 5,7 punts (al maig, el percentatge d’empreses que havien considerat de tancar era del 13,0%).

En definitiva, l’enquesta retrata un teixit empresarial molt tocat i la gent que hi ha al capdavant, desbordada per l’angoixa. El fet que moltes decisions dels governs, de l’espanyol i del català, es prenguin de manera sobtada, i massa sovint sense prou claredat ni fent les consultes que semblarien adients, no ajuda a superar el tràngol que passem tots plegats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any