Les famílies de l’Alguer podran escolaritzar els fills en català

  • Ho ha aprovat el parlament de Sardenya després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua al projecte de llei sobre la regulació de les llengües de l'illa

VilaWeb
ACN
13.07.2018 - 18:57
Actualització: 14.07.2018 - 13:10

Les famílies alguereses que ho vulguin podran escolaritzar els fills en català. Ho ha aprovat el parlament de Sardenya després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua al projecte de llei sobre la regulació de les llengües de l’illa. A banda l’opció immersiva en català o en sard, també podran triar l’ensenyament en italià amb classes de català, cosa que assegurarà l’aprenentatge de la llengua pròpia de l’Alguer. Aquest és un dels punts més importants de la nova llei, que equipara els drets lingüístics dels parlants de català amb els de sard, llengua autòctona de l’illa i la més estesa juntament amb l’italià.

La proposició de llei que va arribar al parlament no garantia els mateixos drets i previsions per a les dues llengües, tot i reconèixer el català com una llengua a tutelar tant com el sard. La nova llei de Sardenya, a banda l’opció d’immersió en català a l’escola algueresa, també permetrà als catalanoparlants sards d’adreçar-se en la seva llengua a l’administració regional. Es crearà una estructura d’oficines lingüístiques que vetllaran perquè l’administració utilitzi les llengües pròpies amb normalitat. En el cas de l’Alguer, l’oficina instal·lada a la ciutat incorporarà treballadors que hauran de tenir el certificat C1 de català.

Com a la resta de la llei, la proposta original només protegia el sard a la ràdio i la televisió. Després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua, la llei finalment aprovada també protegeix el català pel fet de ser la ‘llengua d’una minoria històrica’. D’aquesta manera es converteix en una llengua que cal promoure i incentivar en les produccions audiovisuals i haurà de ser present en un terç de la programació que sorgeixi del conveni entre l’administració sarda i el servei públic de radiotelevisió, juntament amb el sard i les altres llengües de l’illa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any