Les famílies alguereses que ho vulguin podran escolaritzar els fills en català. Ho ha aprovat el parlament de Sardenya després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua al projecte de llei sobre la regulació de les llengües de l’illa. A banda l’opció immersiva en català o en sard, també podran triar l’ensenyament en italià amb classes de català, cosa que assegurarà l’aprenentatge de la llengua pròpia de l’Alguer. Aquest és un dels punts més importants de la nova llei, que equipara els drets lingüístics dels parlants de català amb els de sard, llengua autòctona de l’illa i la més estesa juntament amb l’italià.

La proposició de llei que va arribar al parlament no garantia els mateixos drets i previsions per a les dues llengües, tot i reconèixer el català com una llengua a tutelar tant com el sard. La nova llei de Sardenya, a banda l’opció d’immersió en català a l’escola algueresa, també permetrà als catalanoparlants sards d’adreçar-se en la seva llengua a l’administració regional. Es crearà una estructura d’oficines lingüístiques que vetllaran perquè l’administració utilitzi les llengües pròpies amb normalitat. En el cas de l’Alguer, l’oficina instal·lada a la ciutat incorporarà treballadors que hauran de tenir el certificat C1 de català.

Com a la resta de la llei, la proposta original només protegia el sard a la ràdio i la televisió. Després de les esmenes presentades per la Plataforma per la Llengua, la llei finalment aprovada també protegeix el català pel fet de ser la ‘llengua d’una minoria històrica’. D’aquesta manera es converteix en una llengua que cal promoure i incentivar en les produccions audiovisuals i haurà de ser present en un terç de la programació que sorgeixi del conveni entre l’administració sarda i el servei públic de radiotelevisió, juntament amb el sard i les altres llengües de l’illa.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb