Les falles del Pirineu han estat declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Ho ha decidit avui el comitè intergovernamental de la UNESCO reunit a Namíbia.

Un dels punts que més es valora és que la candidatura sigui transfronterera, car compta amb el suport oficial de tres estats. També és molt destacable que la iniciativa hagi sorgit de les entitats organitzadores de les falles, que des del 2007 s’han implicat molt activament en el projecte i han mobilitzat les institucions i han aportat tota mena de materials i testimonis.

La candidatura de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus – aquest n’és el nom oficial– aplega 63 festes del Principat, d’Occitània, d’Andorra i de la Franja de Ponent que tenen un patró comú: el foc n’és l’element principal i es fan pels volts del solstici d’estiu. Tanmateix, és una festa amb moltes variants: a Isil, per exemple, les falles són troncs encesos de mida mitjana que els portadors es carreguen a l’espatlla, a Andorra la Vella són boles molt lleugeres i es fan giravoltar i a Arties és gran tronc arrossegat pels carrers del poble.

Ací podeu veure el vídeo de la candidatura:

Els municipis que celebren la festa
Els municipis on actualment es fa la festa de les falles són, a Andorra, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella; a la Ribagorça, Graus, Bonansa, les Paüls, Montanui, Saünc, el Pont de Suert i Senet; al Pallars, Barruera, Boí, la Pobla de Segur, Erill la Vall, Taüll, Vilaller, Alins, Isil, Alòs d’Isil i Durro; al Berguedà, Bagà i Sant Julià de Cerdanyola; a la Vall d’Aran, Arties i Les; a la resta d’Occitània, Banhèras de Luishon, Mostajon i Vall de Varossa; i a l’Aragó, Boltanya, San Chuan de Plan.

Al nostre país, les festes declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat són el Misteri d’Elx, la Patum de Berga, els castells, el Cant de la Sibil·la, les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, a més del Tribunal de les Aigües i de la dieta mediterrània.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]