ACN Barcelona.-Les exportacions de les empreses industrials internacionalitzades han augmentat un 9,2% durant el 2017, segons dades de l’associació de les empreses industrials internacionalitzades (Amec) publicades en el seu informe anual ‘Conjuntura 2017 i Perspectives 2018’, que s’ha presentat aquest dimecres. L’associació subratlla que aquesta xifra posa de manifest la nova embranzida que guanyen les vendes a causa d’un “millor comportament” de la demanda exterior i a l'”esforç” innovador de les empreses, després de la desacceleració experimentada el 2016. Així, fins a un 70% d’aquestes empreses van incrementar l’any passat les seves exportacions, que van superar els 5.400 milions d’euros. No obstant, la propensió exportadora s’ha estabilitzat i les exportacions representen, per terme mig, el 57,1% de la seva facturació, el mateix que l’any anterior, a causa també d’una millora del mercat intern, segons ha indicat Amec.

L’associació assenyala que tot i les dades positives, tant la conjuntura nacional com internacional van evolucionar menys favorablement al previst. Així, les empreses van tancar el 2017 amb bons resultats, però un 19% de les mateixes van empitjorar resultats respecte l’any anterior. De cara aquest 2018, les empreses mantenen unes previsions “clarament optimistes”, inclús millors a les realitzades en l’any anterior, de manera que, segons destaca Amec, el 80% de les empreses preveu augmentar les vendes a l’exterior, amb una expectativa de creixement del 9,9%. Els Estats Units continuen sent el principal focus d’interès i el primer mercat fora de la Unió Europea, tot i la incertesa generada per la tendència proteccionista. Juntament amb Àsia, són els principals objectius a abordar per les empreses pel seu gran potencial de creixement, subratlla l’associació. “L’oportunitat està en Estats Units i Àsia, per la seva dimensió i creixement”, destaca el president d’Amec, Manel Xifra, que indica que cal tenir en compte aquestes àrees per tal de complementar el posicionament que les empreses internacionalitzades tenen a Europa.Amb l’important augment experimentat a Mèxic, el continent americà guanya pes fins a situar-se en el 18,2% de les exportacions i Rússia torna a despertar l’interès de les empreses, mentre que les exportacions al Regne Unit cauen. Condicionants: l’auge de la competència i el cost de l’energiaL’entitat assegura que l’enduriment de la competència internacional és la dificultat “més gran” amb la que han topat les empreses internacionalitzades durant el 2017, juntament amb el cost de l’energia i les matèries primeres. Davant d’això, les empreses apel·len a la innovació i l’obertura a més mercats com les principals estratègies previstes per aquest 2018. La inversió en R+D+i va augmentar l’any passat fins al 4,8%, un punt més que l’any anterior. Davant d’aquesta realitat i el fet que en els darrers anys ha disminuït la intensitat innovadora al país, el director general d’Amec, Joan Tristany, reclama polítiques “que garanteixin i impulsin de forma efectiva la innovació empresarial, amb la creació d’un nou model que asseguri la competitivitat del país”.Un altre nou factor clau que emergeix amb la globalització i les noves tecnologies és la nova relació que s’estableix entre les empreses. En aquest sentit, Amec destaca que la cooperació empresarial en la internacionalització és fonamental per al 84% de les empreses, i els principals col·laboradors en la internacionalització són, a banda dels clients, els proveïdors, les associacions i clústers, els consultors, les universitats i els centres tecnològics. Un 15% de les empreses assenyalen haver col·laborat també amb competidors seus.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb