Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

ACN Barcelona.-La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha reclamat als partits que concorren a les eleccions municipals que garanteixin el dret al padró en tots els municipis de Catalunya. Demanen utilitzar la directriu tècnica de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en relació al padró sense domicili fix per a les persones sense llar o en qualsevol altra circumstància que dificulti la inscripció en un domicili determinat, com ara les habitacions rellogades. També reclamen acceptar l’empadronament en seus d’institucions públiques o d’entitats socials a partir d’un informe elaborat pels serveis socials o per les entitats que segueixen el cas. Aquesta és una de les demandes que ha plantejat ECAS de cara als comicis. També reclama un salari bàsic de referència per combatre la precarietat laboral i la pobresa, i expropiar els pisos buits de grans tenidors.

ECAS ha elaborat un document de propostes que gira al voltant de cinc eixos: padró, habitatge, ocupació, serveis socials i inclusió educativa. S’està fent arribar a les diferents candidatures, principalment a l’Alcaldia de Barcelona. Un dels projectes de col·laboració entre les entitats i l’Ajuntament és el Programa Làbora d’inserció laboral de col·lectius en risc. En aquest sentit, demanen una major estabilitat i l’ampliació del seu abast a tota l’àrea metropolitana. També plantegen “combatre la precarietat laboral i la pobresa en el treballant establint un salari bàsic de referència que asseguri una vida digna tenint en compte el cost de la vida”, i donar continuïtat als programes pilot de garantia de rendes municipals, impulsant-ne de nous.En matèria de serveis socials, el document aposta per incrementar la ràtio de professionals, habilitar una finestreta única, “establir un únic informe social per a qualsevol ajut o prestació i comunicar les informacions de manera més entenedora”. Pel que fa a la metodologia d’intervenció, les entitats aposten per un model d’acompanyament centrat en la persona que adapti els recursos per afavorir el seu apoderament, i defensen el treball en xarxa amb tots els agents incorporant la mirada de l’acció comunitària.Per facilitar l’accés a l’habitatge, ECAS demana “aplicar de manera generalitzada i uniforme la Llei 24/2015 per evitar els desnonaments i els talls de subministrament, promovent els mecanismes de segona oportunitat per a les persones endeutades”; ampliar les mesures preventives per mantenir l’habitatge (ajuts al lloguer adaptat al cost de l’habitatge per zones, ajuts d’urgència); incrementar el parc públic i de lloguer social fins assolir el 15% de mitjana europea, expropiar temporalment els habitatges buits propietat de bancs i grans tenidors, i “combatre els processos de gentrificació regulant els preus del lloguer privat i posant fre als increments abusius que segreguen i expulsen el veïnat”.El capítol d’inclusió educativa inclou propostes com cobrir el 100% de la demanda d’escoles bressol als barris que concentren població en situació de vulnerabilitat i diversificar els horaris per facilitar la conciliació familiar i laboral. Per combatre la segregació escolar, ECAS apunta a la planificació de l’oferta de places i a la gestió de l’escolarització, i reclama prioritzar la inversió en els centres de màxima complexitat, així com garantir la gratuïtat de tots els serveis i activitats escolars.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.