ACN Barcelona.-L’estudi ‘Veus contra la precarietat: dones i pobresa laboral a Europa’ determina que les dones han de treballar 52 dies més a l’any que els homes per guanyar els mateixos diners a Espanya. Es tracta d’un informe que ha elaborat Oxfam Intermón on es posa de relleu que tot i que la bretxa de gènere es va reduint lentament, les dones europees encara cobren un 16% menys que els homes. Els responsables de l’informe indiquen que part d’aquesta bretxa s’explica per factors com l’edat de la persona treballadora, la seva experiència i la mida de l’empresa. Però afegeixen que, amb tot, un 14% d’aquesta bretxa a Espanya queda “sense explicar” i l’atribueixen a la discriminació directa o indirecta per raó de gènere.

Altres xifres destacades de l’estudi són que les dones tenen el doble de possibilitats que els homes de tenir un treball amb baixa remuneració. O que van representar el 20% d’entre el 10% de població treballadora amb més ingressos. Dels 609 consellers delegats que hi ha a Europa dins les grans empreses, només 36 són dones.A més, a Espanya, les dones constitueixen el 55,8% de la força de treball de la indústria de l’hostaleria, restauració i turisme i el 87,9 % del treball de la llar i de cura. Són dos dels sectors laborals més precaris a l’Estat.En paral·lel, l’estudi també reflecteix que les dones tenen el doble de possibilitats que els homes d’estar en un treball parcial no desitjat: gairebé quatre de cada cinc persones treballadores a temps parcial a la UE són dones. A Espanya, són gairebé tres de cada quatre.Pel que fa al treball domèstic no remunerat de les dones, suposa un volum de 10 bilions de dòlars a l’any en l’àmbit global, el 13% del PIB mundial. Aquesta mateixa dada a Espanya, suposaria el 41% del PIB, segons indica l’informe. Les dones dediquen una mitjana de 22 hores a la setmana al treball no remunerat a Europa, mentre que els homes hi dediquen menys de 10 hores.Chema Vera, director d’Oxfam Intermón, ha explicat que el perfil que es dibuixa d’aquestes dones precaritzades a Europa i a Espanya està format per migrants, joves i membres de famílies monoparentals, que “són les que afronten el risc més alt de precarietat i pobresa laboral”.Un altre tret que es posa de manifest a l’informe és que Espanya és el país amb més risc de pobresa laboral de la UE per a les dones migrants. Ser família monoparental també incrementa el risc de pobresa laboral. A Espanya, més de la meitat de les famílies d’aquest tipus es troben en risc de pobresa i exclusió social. El 83% d’aquestes famílies estan encapçalades per dones.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb