Les dones cobren un 26% menys que els homes, segons un estudi del govern

  • La bretxa salarial repunta durant el 2014 i se situa a nivells superiors al 2008, quan era del 24,4%

VilaWeb
ACN
15.02.2017 - 13:48

Les dones cobren un salari anual un 26% més baix que els homes, segons un estudi que ha presentat aquest dimecres la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, en una roda de premsa. Concretament, el salari mitjà anual masculí és de 27.477 euros, enfront dels 20.324 euros que cobren les dones de mitjana anual, segons l’informe del govern, basat en dades de 2014. Aquesta bretxa salarial del 26% és la més alta des del 2008, quan va arribar al 24,4%. La consellera ha considerat que aquestes diferències salarials entre homes i dones són una ‘calamitat que cal eradicar’ si Catalunya vol esdevenir ‘una societat més forta i més cohesionada’.

‘No ens podem permetre com a país que hi hagi aquesta discriminació salarial. Aquest és un mal global, també a nivell europeu, però cal posar-hi mesures’, ha declarat la consellera Bassa. L’estudi ‘La situació de desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones’ també reflecteix que la bretxa salarial es dóna en totes les categories professionals i arriba a un 42,6% en el cas de les franges retributives més baixes. Així mateix, l’informe revela que les dones perceben un 15,9% menys de retribució per hora treballada en relació als homes.

La consellera ha recordat que l’Organització Internacional del Treball (OIT) assenyala que l’educació i l’experiència són els dos factors que més determinen el salari d’un professional. Segons això, i tenint en compte que les dones tenen més formació de mitjana que els homes, els salaris femenins haurien de ser un 2% superiors als masculins. Bassa també ha assenyalat que actualment es manté l’escassa presència de dones en llocs de lideratge i també la dificultat a nivell social de conciliar vida personal i familiar.

‘Fins i tot la millora de l’educació en els darrers anys no ha pogut superar la bretxa salarial. Cal implicar la ciutadania i fer un seguiment del fenomen. La manca d’equitat no es limita als salaris, sinó que s’estén a la pensió de jubilació, a les prestacions per malaltia o incapacitat permanent o també a la percepció per desocupació. La igualtat no és només un dret, sinó que ha de ser l’eix vertebrador d’aquesta societat que aspirem a fer més cohesionada’, ha sentenciat la consellera.

L’estudi també mostra que la bretxa salarial és més gran en el treball a temps complet que a temps parcial i també entre els treballadors amb contracte indefinit, mentre que les dones cobren una mica més hora que els homes quan treballen temporalment. També hi ha menys dones que treballin en ocupacions que requereixen més qualificació, però més presència femenina en ocupacions amb menors salaris, especialment al sector serveis. La bretxa salarial també és més marcada en empreses petites que en grans, així com en empreses privades que en públiques.

Increment en el pressupost destinat a igualtat en l’àmbit laboral
La consellera ha defensat que el govern ha incrementat els recursos destinats a polítiques d’igualtat d’oportunitats en l’àmbit laboral dels 65.000 euros del 2015, als 90.000 el 2016 i als 500.000 euros en els pressupost de 2017. El departament de Treball també ha format durant el 2016 1.100 directius i representants dels treballadors en matèria d’igualtat i ha inscrit 42 plans en aquesta matèria que afecten 27.000 professionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any