Amb quaranta anys de retard, la llei de la funció pública valenciana recull la necessitat de la capacitació lingüística dels funcionaris. Les Corts l’han aprovada avui amb el suport dels tres grups del Botànic i els vots en contra de tots els grups de l’oposició.

Insults a les Corts

A banda de votar contra la llei, PP, Ciutadans i Vox han aprofitat el debat parlamentari per exhibir de manera sorollosa el rebuig a l’anomenat “requisit lingüístic”. És a dir, a l’obligació dels treballadors públics de saber la llengua pròpia dels valencians perquè els ciutadans hi puguen ser atesos.

A les Corts s’ha arribat a l’insult els dos dies que ha durat el debat parlamentari. Un diputat de Ciutadans va arribar a acusar els partits del Botànic de voler matar-los. Quan el president Enric Morera li va demanar que retirara l’expressió, el diputat va matisar que es referia a matar-los socialment.

També Vox ha acusat el Consell de voler subjugar els valencians a uns “inexistents Països Catalans”.

El desenvolupament del reglament

Després de l’aprovació de la llei, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat que amb l’aprovació de la llei es posava fi a una anomalia. “Érem l’únic territori bilingüe que no tenia regulada l’exigència de capacitació lingüística a les plantilles públiques. Per primera volta en quaranta anys, els valencians es podran dirigir a l’administració en la llengua que desitgen”, ha dit.

Durant la tramitació de la llei que avui s’ha aprovat, diferents entitats i institucions van demanar al Botànic més valentia a l’hora d’aplicar el requisit als funcionaris. Ara es feliciten per l’aprovació de la norma.

Un dels aspectes més conflictius té a veure amb els treballadors de la sanitat. Els sindicats han expressat reticències a l’obligatorietat d’aprendre català per a atendre els malalts en la llengua que parlen i en la que poden expressar millor la manera com se senten. 

La consellera Bravo sempre s’ha mostrat comprensiva amb aquestes demandes. El grau de coneixement necessari i els terminis per a adaptar-s’hi es regula en un reglament que acompanya la llei i que s’haurà de començar a desenvolupar a partir d’ara, una volta aprovada per les Corts.

Acció Cultural del País Valencià consiera una passa endavant l’aprovació de la llei però demana que no es retarde l’aprovació del relgament.

Professionals sanitaris valencians signen un manifest a favor del requisit lingüístic

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.