Les claus d’un acord nascut el 8-M

  • El procés constituent pactat per Junts per Catalunya i ERC procura no topar amb el Constitucional i acabarà amb una multiconsulta al final de la legislatura *** La possible candidatura de Baños anima les eleccions de l'ANC *** Ximo Puig demana a Rajoy un finançament com el que té Galícia

VilaWeb
Redacció
08.03.2018 - 22:00
Actualització: 08.03.2018 - 22:03

TEMA DEL DIA
Abans de mitjanit.
Poques hores abans que el feminisme fes seus els carrers, amb un èxit que va superar totes les previsions, Junts per Catalunya i ERC feien arribar a la CUP la seva proposta d’acord d’investidura. L’èxit de la vaga feminista –a la qual VilaWeb es va afegir informant monogràficament durant tota la jornada– va fer que per un dia les negociacions restessin en un segon pla, però justament el dia que es feia públic que hi havia un principi d’acord entre els dos principals partits independentistes. Minuts abans de la mitjanit de dimecres, Elsa Artadi enviava un correu electrònic a Carles Riera amb un text de 46 fulls que acaben d’enllestir juntament amb Quim Torra, diputat de Junts per Catalunya, i els dirigents d’ERC Pere Aragonès i Jordi Bacardit.

Justament, la proposta d’acord té molt presents les reivindicacions que ahir es van sentir als carrers. Un dels punts és recuperar les mesures previstes en la llei d’igualtat efectiva de dones i homes, aprovada el juliol del 2015 i suspesa pel Tribunal Constitucional espanyol. Potser la proposta més innovadora és la de reformar el reglament del parlament i la llei de la presidència de la Generalitat per establir ‘quotes de paritat’ en tots els càrrecs de decisió, cosa que fins ara no s’ha fet. L’acord també inclou un pacte nacional per a la lluita efectiva contra la desigualtat retributiva i la feminització de la pobresa.

Un conjunt de mesures sobre igualtat entre homes i dones que formen part del programa de govern. Algunes parts d’aquest programa ja havien estat negociades amb la CUP per a l’acord d’investidura previst el 30 de gener. Entre les mesures, també es destaca que durant la legislatura vinent no es renovarà cap concert amb els centres educatius que segreguen per qüestió de sexe, un acord que ja va adoptar el Parlament de Catalunya, malgrat que el govern de Mariano Rajoy, aprofitant l’aplicació de l’article 155, va renovar els concerts.

Però, més enllà del bloc social, la proposta que fan Junts per Catalunya i ERC supera el marc estricte de la gestió autonòmica i estableix com a prioritat de la legislatura l’impuls d’un procés constituent per a dotar de contingut la futura República Catalana. Un procés impulsat a tres nivells: el primer, el Consell de la República, a Brussel·les; el segon, la Generalitat i el Parlament; i el tercer, la ciutadania catalana ‘apoderada amb l’autoorganització col·lectiva’. Un esquema i un llenguatge que teòricament hauria de dringar bé a les orelles de la CUP, però el suport d’aquesta formació no és pas garantit.

L’estructura encarregada de coordinar els debats sortiria de la creació d’un Pacte Nacional Constituent a Catalunya, que s’encarregaria de definir sobre què s’ha de debatre. El parlament, d’entrada, no hi té cap paper, per eludir la prohibició del Tribunal Constitucional. Una vegada acabats els debats, JxCat i ERC proposen que hi hagi una ‘multiconsulta’ sobre les qüestions debatudes per la ciutadania. Aquesta consulta culminaria amb la redacció de les bases d’una constitució de la República Catalana al final de la legislatura.

Aquest pot ser el capítol on hi hagi més discrepàncies amb la CUP, no únicament perquè els anticapitalistes parlen de ‘multireferèndum vinculant’, en lloc de ‘multiconsulta’, sinó perquè Junts per Catalunya i ERC dissenyen tot el procés mirant d’evitar el xoc amb el Tribunal Constitucional i sense parlar d’unilateralitat. Ací caldrà veure quina reacció tindrà la CUP, perquè hi ha diferències importants. Sigui quina sigui la resposta, haurà d’arribar aviat, perquè teòricament dilluns comença el debat d’investidura i, ara com ara, el més calent és a l’aigüera. No tan sols falta el vist-i-plau de la CUP, sinó també el del jutge Llanera perquè el candidat, Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real, pugui assistir al ple.

MÉS QÜESTIONS
Baños anima les eleccions a l’ANC. Antonio Baños, ex-cap de files de la CUP al parlament, una de les veus impulsores de Súmate i periodista, es tornarà a presentar al secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana. Com ell mateix ha explicat mitjançant un piulet, l’assemblea territorial de Nou Barris li ha donat els avals necessaris per a presentar candidatura al secretariat, que no vol dir a la presidència, cosa que de moment no confirma. Fins ara hi havia tres candidats a la presidència: David Minoves, director del Ciemen; David Fernàndez, vice-president del Cercle Català de Negocis; i Adrià Alsina, actual cap de premsa de l’ANC.

El CGPJ veta el retorn de Santi Vidal. L’ex-jutge Santi Vidal ha demanat de poder tornar a exercir de magistrat, però el Consell General del Poder Judicial li ho ha denegat. Vidal va sol·licitar el reingrés el 24 de gener, després de tres anys de suspensió de les seves funcions. La Comissió Permanent del CGPJ al·lega la ‘falta d’aptitud’ de Vidal per a tornar a fer de jutge, ‘a conseqüència de les seves manifestacions i intervencions públiques efectuades durant el període de suspensió’. Considera que les seves paraules ‘revelen una falta de lleialtat a les institucions de l’estat i la constitució’.

Puig retreu a Rajoy que faci ‘turisme partidista’. El president de la Generalitat, Ximo Puig, va lamentar ahir que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, visités València per a fer ‘turisme partidista’ reunint-se amb la gent del seu partit i no amb els representants públics dels valencians. El cap del consell criticà que el Partit Popular ‘faça boicot a una vaga justa en favor de la igualtat’ amb un acte de partit com és el fòrum del Grup Popular Europeu (PPE). Aprofitant que també hi assistia el president de la Junta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, Puig li recordà que si el País Valencià tingués el mateix finançament que Galícia els valencians tindrien la meitat de deute; i si Galícia tingués el mateix finançament que el País Valencià, en tindria el doble.

El govern balear refusa de doblar l’ecotaxa. La secretària d’estat de Turisme espanyola, Matilde Asián, ha dit a la fira del turisme de Berlín que doblar l’ecotaxa no frenarà la saturació turística a Balears. Segons ella, es pot gestionar l’èxit turístic ‘sense implantar figures tributàries’. A parer seu, el govern balear ha d’analitzar i tractar d’una altra manera la bonança turística dels últims anys: ‘Política tributària i turística no han d’anar juntes, encara més quan es tracta d’un impost que grava tant a residents com turistes.’

LA XIFRA
51%
és el percentatge amb què ha crescut el preu de l’habitatge de luxe a Eivissa durant el 2017, en comparació amb l’any anterior. El preu del metre quadrat és de 5.165 euros en aquesta mena d’habitatges.

TAL DIA COM AVUI
El 9 de març de 1954
el periodista Edward R. Murrow, al seu programa ‘See it now’, presentava un reportatge molt detallat sobre els excessos comesos pel senador Joseph McCarthy durant els interrogatoris fets quan era president del Comitè d’Activitats Antiamericanes. Contra el macarthysme, periodisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any