Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
27.10.2015 - 22:00
Actualització: 04.11.2015 - 14:13

1a perla. Chewbacca, arrestat a Ucraïna per haver fet campanya per Darth Vader
Chewbacca, el personatge de ‘La guerra de les galàxies’, va ser detingut a Ucraïna, acusat per la policia d’haver fet campanya per Darth Vader. És una notícia certa, per més increïble que sembli. Efectivament, tal com relata la BBC, hi ha un candidat a les eleccions locals de la ciutat d’Odessa, del Partit d’Internet, que es va presentar amb el nom de Darth Vader, un altre personatge del film , i va acudir al col·legi electoral per votar:

Captura de pantalla 2015-10-27 a les 17.35.29

Un individu disfressat de Chewbacca va acompanyar Darth Vader mateix al col·legi electoral, amb un cotxe adient a l’ocasió:

La policia el va acusar de vulnerar la llei electoral per haver fet campanya durant el dia de la votació. I va acabar reduint-lo després d’una tensa discussió:


2a perla. El piulet de Garcia Albiol sobre Forcadell que se li va girar en contra

Un quadre comparatiu dels currículums de Carme Forcadell i Xavier García Albiol ha esdevingut viral a la xarxa. A Albiol se li ha girat en contra un piulet seu en què criticava el discurs d’ahir de Forcadell al parlament. La comparació entre tots dos currículums posa Albiol en evidència al costat de l’extensa formació i activitat professional de la nova presidenta del Parlament.

Heus-lo ací:

El quadre és aproximadament verídic. Carme Forcadell (biografia, a la web de Junts pel Sí) té dues llicenciatures per la UAB, en filosofia i en ciències de la comunicació, i un màster en filologia catalana. Va exercir de periodista en mitjans com ara TVE-Catalunya i l’Avui i, professionalment, abans d’entrar a la política, va fer de professora i de lingüista. L’any passat fou distingida amb el premi Joan Blanca que atorga l’Ajuntament de Perpinyà pel compromís amb la llengua catalana, la cultura i el país. Al quadre hi falta espai per als seus èxits professionals.

García-Albiol (biografia, a la seva web) no té estudis superiors; va començar a estudiar dret, però no va acabar. La seva gran passió va ser el bàsquet, i va jugar als equips júniors del Joventut de Badalona. La seva vida professional ha estat dedicada a la militància política dins el PP, amb càrrecs com ara de diputat o batlle de Badalona.

 


3a perla. Una presentadora de televisió a Mèxic es planta després de ser assetjada en directe pel seu company
Enrique Tovar, presentador de la televisió mexicana Televisa, va assetjar i insultar dissabte en directe la seva companya de programa Tania Reza. Durant l’assetjament, Reza es va incomodant per l’actitud de Tovar fins que aquest li toca un pit, moment en què ella ja es queixa obertament i prova de treure-se’l del damunt. La presentadora mira de continuar la transmissió del programa, però Tovar insisteix a tocar-la. Això fa que Reza digui ‘jo ja no puc treballar així’, es tregui el micròfon i se’n vagi del plató. El presentador encara deixa anar: ‘Una disculpa, crec que la meva companya va una mica hormonal.’

Posteriorment Televisa va publicar un vídeo on Tovar i Reza explicaven que havia estat una broma i els va acomiadar.

En un comunicat d’ahir, el grup televisiu deia que havia fet una investigació i que tots dos havien explicat que ‘l’escena havia estat una actuació, amb el propòsit de crear un contingut viral, i que els conductors no van informar la producció que farien aquell acte ofensiu’.

Però la presentadora ha denunciat fa poques hores al seu compte de Facebook que Televisa l’havia pressionada perquè declarés que l’assetjament havia estat un muntatge: ‘Malauradament, en aquestes situacions hi ha pressions de les empreses i obligacions de dir (o fins i tot enregistrar) que sóc culpable’.

A Mèxic, la violència contra les dones és molt habitual i ha esdevingut un problema de dimensions colossals, amb casos esgarrifosos com els feminicidis que des de la dècada del 1990 afecten Ciudad Juárez, la ciutat des d’on s’emetia justament el programa de dissabte.


4a perla. L’ambaixadora de Suècia a Madrid rememora justament avui la dissolució pacífica de la unió amb Noruega
L’ambaixadora de Suècia a Madrid, Cecilia Julin, ha fet un piulet per rememorar la dissolució pacífica de la unió del seu país amb Noruega, ara fa cent deu anys. Un piulet que ha publicat al seu compte de Twitter el mateix dia que Junts pel Sí i la CUP han registrat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució per emprendre la creació d’un estat propi.

El piulet de Julin ha causat una reacció a la xarxa amb molts comentaris pel fet que aquest comentari l’hagués piulat justament avui.

 


5a perla. Carn, tabac i càncer: la gran diferència entre el risc i les evidències
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) inclou des de dilluns la carn processada (com la cansalada fumada, el pernil dolç, les salsitxes, l’embotit…) en la llista de productes que poden causar càncer, al mateix nivell que el tabac, l’alcohol, l’arsènic i l’amiant. L’Agència Internacional per la Investigació del Càncer, dependent de l’OMS, considera provada científicament la relació entre la ingesta excessiva de certs tipus de carn i el càncer colorectal.

Però realment la carn processada és tan perillosa com el tabac, tal com han repetit molts mitjans? El diari The Guardian ha recorregut a una interessant infografia de l’entitat Cancer Research britànica per a respondre-hi que no, que comparar salsitxes o cansalada fumada amb tabac per a parlar de risc de càncer és extremadament confusionari.

Al gràfic ‘Tobacco vs Meat: What’s the Risk?‘ es deixa clar que una cosa és el grau de risc de produir càncer i una altra el nivell de proves científiques que relacionen el consum d’un producte amb el desenvolupament de la malaltia. Per l’OMS les evidències científiques que la carn processada pot causar càncer són tan altes com les del tabac, però en canvi el risc que el consum de tabac desemboqui en càncer és molt més alt que no en el cas de la carn.

En concret, a la Gran Bretanya el 86% dels càncers de pulmó són causats pel tabac, mentre que el 21% dels càncers colorectals deriven del consum excessiu de carns processades i carn vermella. Una altra dada: el tabac és el motiu del 19% de tots els càncers al país, mentre que les carns en causen un 3%.

La diferència entre risc i solidesa d’evidències també es palesa en la infografia amb les dades següents: a la Gran Bretanya el nombre de càncers anuals que es podrien prevenir si no fumés ningú seria de 64.500, mentre que si ningú no mengés carn processada o vermella, no arribaria a 8.800.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any