L’empresa del Bages que mata el coronavirus amb tecnologia ultraviolada

  • Treballa en la desinfecció de màscares, superfícies i l'aire d'espais tancats

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
03.04.2020 - 21:50
Actualització: 04.04.2020 - 11:59

Més de 1.100 empreses de Catalunya s’han ofert a la Generalitat per a redirigir la seva feina en la lluita contra la Covid-19 enmig de l’aturada general. A més dels equips que treballen contra rellotge per poder produir respiradors homologats, n’hi ha que produeixen màscares o materials de protecció per als treballadors sanitaris, gel hidroalcohòlic, o bé treballen per desinfectar superfícies on hi ha el virus, com ara E. Vila Projects, de Sant Fruitós de Bages. A aquesta companyia especialitzada en la tecnologia d’infraroig, ultraviolada i material de quars li va canviar tot de la nit al dia.

El seu fort és l’aeronàutica i automoció, però la Covid-19 ho va capgirar tot. Abans no esclatés la crisi per l’escassetat de màscares, va començar a treballar amb l’Hospital Royo Villanova de Saragossa en una desinfecció innovadora de les màscares més eficients i desitjades (les FFP2 i les FFP3) per poder-les reutilitzar. ‘Es van informar a escala internacional i van trobar ja certs articles científics que donaven suport a l’ús de la tecnologia ultraviolada. Ens van contactar i nosaltres ràpidament vam veure la manera de materialitzar-ho’, explica Eugènia Vila, directora general de l’empresa.

Fins llavors, facturaven un 10% en desinfecció per ultraviolada, però mitjançant l’aigua, perquè en l’aire i en superfícies es feia molt poc. L’aplicaven sobretot per desinfectar biològicament les cintes transportadores dels escorxadors de Vic. Ara apliquen aquest coneixement per eliminar el coronavirus. Han canviat els proveïdors de França i Itàlia amb qui treballaven abans, colpits per la crisi, per proveïdors locals, i l’experiència els ha marcat un abans i un després. Vila detalla que la irradiació ultraviolada inactiva la capacitat de reproducció del virus i l’acaba matant.

Per desinfectar les màscares, han creat un doble aparell amb rodes desenvolupat com a prototip i resten a l’espera que l’homologui un laboratori d’analítiques microbiològiques. ‘Hi ha primer les làmpades d’infraroig, que fan uns cicles de temperatura mantinguda en el temps, que ja és per se un sistema d’esterilització, i ho hem reforçat amb un segon pas que és la radiació ultraviolada. També ho posem amb uns cicles de temps i, amb això, en principi hauria de quedar tot mort perquè doblem tecnologies’, diu Vila, que també manté converses amb l’Ajuntament de Barcelona per poder industrialitzar l’aparell. L’empresa també treballa en un projecte per a desinfectar el transport públic metropolità, i a escala particular posa equips de fotocatàlisi i de radiació directa per a desinfectar l’aire i les superfícies de qualsevol espai. ‘Fa temps que ho teníem posat en oficines i es reduïen molt els contagis de grip. Això ja ho havíem experimentat i són equips, per a nosaltres, comuns’, relata Vila sobre la fotocatàlisi, que desinfecta l’aire com si fos un aparell d’aire condicionat que s’endolla.

La Covid-19 els ha impactat de manera sorprenent. Han hagut d’allargar els horaris i treballar el cap de setmana. ‘Si la demanda és forta, el personal que tenim ara mateix és insuficient. Ens ha passat una cosa totalment il·lògica, que en un temps en què la tendència és quedar a zero d’activitat, nosaltres en tenim. Ha estat inesperat’, confessa. Mentrestant, els contacten desenes d’enginyers que treballen per a l’Institut Català de la Salut i hospitals que cerquen solucions urgents per a lluitar contra el coronavirus. Segons Vila, els comparteixen tot el coneixement de manera altruista.

La Cambra de Comerç i el mercat web d’Acció

El govern català també s’ha activat per connectar empreses i ajudar-les a exposar els seus projectes. Acció (l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa) ha activat el Marketplace Empresarial Covid-19′, on les companyies poden compartir idees i col·laborar entre si. Reben les ofertes, sobretot de serveis tecnològics i de productes sanitaris, els analitzen, els validen i els publiquen. S’hi reuneixen empreses de tota mena que produeixen bates impermeables d’un sol ús, màscares, desinfectants, matèries primeres per a elaborar aquests productes, ulleres i guants de nitril, respiradors, plataformes de teletreball i serveis i materials d’impressió i 3-D, entre més. De les 1.160 que s’han ofert, ara per ara n’han validat 600.

La Cambra de Comerç de Barcelona treballa intensament de manera paral·lela. Va ajudar en la producció de màscares i guants i, després, es va centrar a cercar col·laboracions per a produir respiradors no invasius, que requereixen la participació activa del pacient, en acer inoxidable de producció industrial i en tallers més petits (l’anomenat ‘maquetista’, model maker en anglès), segons que explica Montse Soler a VilaWeb. Parteixen d’un projecte de codi font obert que ha compartit coneixement en xarxa. I és que la Cambra posa en contacte proveïdors de material, parts dels aparells i empreses productores, intercedeix en gestions diverses, com ara que l’Institut Català de Salut autoritzi el transport de materials. També ha col·laborat en la producció de les Aerosol Box, unes urnes de metacrilat que incrementen la seguretat en la intubació de pacients amb la Covid-19 i protegeixen el personal sanitari, fabricades per cinc empreses diferents. La Cambra, explica Soler, fa crides concretes quan cal cap material o peça concreta, sigui el metacrilat o plàstic per a cobrir matalassos, o parlen amb possibles donants o venedors de llits per als hospitals temporals, per exemple. Tot plegat, mentre continuen assessorant empreses en aquests temps tan difícils. La lluita col·lectiva contra el coronavirus continua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any