L’edició en català continua recuperant-se

  • L’Associació d’Editors en Llengua Catalana ha fet públiques les darreres dades sobre llibres editats i venuts en català el 2016 a Catalunya i al País Valencià

VilaWeb
Montserrat Serra
06.09.2017 - 22:00

Coincidint amb la presentació de la 35a Setmana del Llibre en Català, la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Montse Ayats, va fer públiques ahir les xifres d’edició i facturació més destacades sobre els llibres editats en llengua catalana a Catalunya i al País Valencià. Les xifres provenen de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya i són un avançament de l’estudi ‘Comercio Interior del Libro en España 2016’. Malauradament, l’estudi no aplega les dades de les Illes Balears, perquè l’any passat els editors balears encara no s’havien constituït en gremi.

Els editors catalans destaquen que la facturació ha crescut per tercer any seguit i que ara ateny el 3,6%: ‘Un creixement que no ha anat acompanyat d’un augment del nombre de títols editats i que, per tant, és doblement positiu’, diu Ayats. El nombre de llibres que es van editar l’any passat fou d’11.343. El 2016 els llibres en català van significar unes vendes de 238,65 milions d’euros a PVP (223,45 milions a Catalunya i 15,20 al País Valencià). Això vol dir que el mercat editorial es va recuperant, però encara no arriba a la facturació d’abans de la crisi: el 2008 es van facturar 255,56 milions.

Més dades. La venda total de llibres a Catalunya (en qualsevol llengua) va ser l’any passat de 491,204 milions d’euros. El 45,50% fou de llibres en català. Però, eliminant d’aquesta xifra els llibres de text, la venda de llibres en català en relació amb el total de vendes a Catalunya baixa fins al 25,25%, dada que lliga amb les dels estudis sobre hàbits de lectura a Catalunya.

Si mirem les vendes per gèneres, es destaca l’augment de la de llibres de no-ficció, un 4%.  I dels 11.343 títols editats, 1.800 corresponen a traduccions: anglès (31%), espanyol (20%) i francès (15%). A la resta de llengües, fins a 39, els correspon el 5% restant.

Montse Ayats diu que els editors estan contents, que són dades positives, tot i que no obliden que hi ha dificultats importants que cal encarar, especialment la promoció en grans superfícies i cadenes, un fet que al País Valencià s’agreuja d’una manera exponencial. També diu que cal continuar fent lectors i que s’ha de pensar que la indústria editorial en català s’ha de reforçar econòmicament.

L’Associació d’Editors en Llengua Catalana, amb 96 associats, té un full de ruta: el Pla de Lectura 2020, i l’objectiu d’implicar el Departament d’Ensenyament en el món del llibre. El mes de novembre, l’associació farà una jornada de treball amb tots els associats, amb vista al 2018.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any