ACN Madrid.-La competitivitat preu de l’economia espanyola va millorar en el quart trimestre del 2018 respecte a la de l’OCDE i als països de la zona euro, segons l’Índex de Tendència de Competitivitat (ITC), calculat amb l’Índex de Preu al Consum (IPC) i publicat aquest dilluns pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. En els últims tres mesos del 2018, l’ITC davant l’OCDE va disminuir un 0,5% per la millora de la competitivitat espanyola per una evolució dels preus a l’Estat més moderada que en la resta de països membres i malgrat una lleugera apreciació de l’euro davant les principals monedes de la zona. Comparat amb la UE-28, la competitivitat de l’Estat va caure (l’ITC va pujar un 0,1%) per l’apreciació de l’euro davant de les divises de països comunitaris que no pertanyen a la zona euro, mentre que l’índex de preus va retrocedir un 0,3%. Per contra, davant dels països de la zona euro es va guanyar competitivitat (0,2%).

En relació als països BRIC (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-Àfrica), l’ITC va créixer un 2,5% interanual en el quart trimestre. La pèrdua de competitivitat davant aquesta zona va ser degut a l’augment del tipus de canvi en un 3,6%, mentre que l’índex de preus va caure un 1%.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb