La secció cinquena de l’Audiència de Barcelona ha criticat amb duresa l’actuació de la Guàrdia Civil durant el primer d’octubre a Sant Joan de Vilatorrada. En una interlocutòria, diu que els agents van ‘incórrer en excessos’ i van ‘colpejar ciutadans sense finalitat aparent’, cosa que va fer perillar la imatge de les institucions. A més, el magistrat considera que la Guàrdia Civil havia d’haver permès la votació perquè ‘el resultat no hauria tingut conseqüències jurídiques preteses pels organitzadors’: ‘Això era sabut per la força actuant.’

Vegeu ací la interlocutòria, que conté un vot particular:

El tribunal s’ha pronunciat sobre el cas arran d’un recurs presentat per víctimes de la violència de la policia contra l’arxivament que va dictar el jutjat d’instrucció de Manresa. L’Audiència insta ara el jutjat a obrir diligències per a identificar els agents involucrats en les càrregues a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, atès que no portaven la identificació numèrica corresponent. L’actuació va deixar catorze ferits.

L’Audiència reconeix que ‘pot ser difícil’ identificar els agents agressors, però recorda que els comandaments de l’operatiu i els seus superior jeràrquics ‘sí que poden ser identificats.’ Pel que fa als agents, el tribunal considera que es poden identificar visualitzant enregistraments de les càrregues o amb les declaracions de guàrdies civils que eren a l’IES Quercus i van veure com companys seus s’excedien.

Vegeu ací imatges de l’actuació de la Guàrdia Civil:

Vull la teva col·laboració

Tenim un compromís amb tu. Entenem el periodisme com un combat diari. I necessitem del teu suport.

Per a tu fer-te subscriptor és un esforç petit, però per a nosaltres el teu suport ho és tot.

Ajuda VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb