Barcelona (ACN).- L’Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs presentat per l’ex-diputat de Ciutadans Jordi Cañas i més encausats en la causa per frau fiscal que s’instrueix al jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona. L’audiència, doncs, ha confirmat l’encausament, que investiga un presumpte frau a càrrec d’un entramat empresarial dirigit per l’ex-cunyat de Cañas, i al qual ell pot estar vinculat.

El jutjat d’instrucció 19 de Barcelona investiga des de fa uns quants anys Cañas, la seva ex-parella, el germà d’aquesta i vuit persones més per un frau de gairebé 430.000 euros en l’impost de societats d’un grup immobiliari que suposadament va presentar factures falses i va simular un augment fraudulent del preu d’un immoble per semblar que tenien menys beneficis.

Segons algunes declaracions inicials i un informe de l’Agència Tributària, Cañas era soci al 50% de SY Servei Immobiliari –l’altra meitat era de la seva dona d’aleshores, Mercedes A. L.– i també soci al 40% d’Inversiones Manais 2002. Aquestes empreses tenien la seu al carrer de Sant Joan de Malta, al barri del Poblenou de Barcelona, on també tenien la seu les empreses de l’anomenat Grup Corbelia, controlat pel germà de la seva ex-dona, José Luis A. L., i la dona d’aquest, María José E. R., i l’empresa Inma&Marc Habitatges.

Segons l’escrit que ara ha resolt l’Audiència de Barcelona, les investigacions de l’Agència Tributària permeten d’afirmar l’existència d’una estructura d’empreses constituïdes amb la finalitat de defraudar mitjançant un sistema pel qual una de les firmes de l’entramat era l’encarregada d’emetre factures a una altra per generar un volum de negoci ‘elevat’. Tanmateix, la mateixa investigació determina, segons l’Audiència, la ‘inexistència de cap negoci’ que suporti aquestes operacions i, doncs, són ‘totalment ficticis’ tant els serveis ‘que es diuen prestats’ com les despeses ‘que es reputen realitzades’.

Una de les factures suposadament falses sembla que fou emesa per Inma&Marc Habitatges, administrada per José Luis A. L., a SY Servei Immobiliari, administrada per Cañas, per valor de 100.050 euros, pel concepte ‘serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals segons contracte de 23 de febrer de 2005’. Però no s’ha trobat cap contracte ni cap documentació que ‘pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats sota aquest concepte’.

En l’altre expedient consta que suposadament l’empresa Inma&Marc Habitatges va augmentar fraudulentament el preu d’adquisició d’un immoble, per tal de reduir el benefici obtingut amb la venda.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb