L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha demanat al senador del PP Pedro Agramunt i la resta de membres assenyalats per afavorir Azerbaidjan amb activitats corruptives ‘responsabilitat política’.

En una resolució aprovada per una àmplia majoria dels votants –123 vots a favor, 9 en contra i 10 abstencions– però davant l’absència de prop de la meitat de la cambra (en total són 324), aquesta demana que els membres o ex-membres de l’organisme internacional destacats en l’informe del cos d’investigació que els cita emprenguin accions, ‘inclosa la possibilitat de renunciar als seus mandats’.

La resolució, adoptada a partir d’un informe de Petra De Sutter (del grup dels Socialistes, Demòcrates i Verds), fa també una crida als governs dels estats i als parlaments a ‘prendre les mesures necessàries respecte als casos mencionats’ i convida els partits polítics a ‘extraure les conseqüències de qualsevol acusació contra els seus membres’. Durant el debat parlamentari celebrat aquest dijous a Estrasburg els membres han exigit ‘un entorn de tolerància zero per a la corrupció i un canvi profund i real en les actituds parlamentàries.

‘Els interessos dels 825 milions de ciutadans europeus que representa l’Assemblea han de sobreposar-se a qualsevol interès privat, a fi de restablir la seva plena credibilitat política’, conclou la resolució aprovada.

Informe independent
El Consell d’Europa assenyala l’ex-president de la seva Assemblea Parlamentària i actual senador del PP Pedro Agramunt com un actor clau en una trama de corrupció orquestrada per diversos membres de l’organització internacional que vetlla pels drets humans a 47 estats d’Europa.

En un informe de prop de 200 pàgines elaborat pel cos independent d’investigació de l’organisme amb seu a Estrasburg publicat els darrers dies s’apunta que existeixen ‘fortes sospites’ que determinats membres i exmembres van involucrar-se en activitats de ‘naturalesa corruptiva’ durant anys a favor d’Azerbaidjan, per silenciar les crítiques del Consell cap al país.

Entre els membres investigats també hi ha el diputat del PDECat al Congrés Jordi Xuclà. En l’informe, el cos d’investigació conclou que la divulgació d’un projecte a una persona externa que no era part de la missió –Xuclà va enviar un text a un amic perquè l’ajudés amb la traducció a l’anglès– podria infringir el codi de conducta. Amb tot, descarta que hi hagi cap altre incompliment de les normes ètiques de l’Assemblea en la reunió conduïda per Xuclà el 2 de novembre del 2015 o en la missió d’observació en general.

La carrera d’Agramunt
El senador del PP és membre de l’Assemblea Parlamentària des de l’any 2003, tot i que anteriorment (entre el 2000 i el 2003) havia estat substitut. Entre el gener del 2016 i l’octubre del 2017 Agramunt va ser president de l’òrgan parlamentari, càrrec del qual va dimitir abans de la votació d’una moció de censura en contra seva signada per 158 parlamentaris.

Precisament l’informe d’investigació fet ara públic apunta que algunes de les activitats del polític haurien tingut a veure amb el seu nomenament com a president de l’Assemblea Parlamentària.

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb