L’asma als centres d’ensenyament

  • El fet que un de cada deu nens tingui asma obliga les escoles a estar preparades per atendre correctament aquests alumnes.

Hem volgut acostar-nos a l’asma des del punt de vista d’un dels entorns on més temps passen els nens i nenes: les escoles. I és que el fet que l’asma sigui la malaltia més freqüent en la infància i l’adolescència obliga els centres educatius a estar preparats per atendre els afectats. De tot això en parla el pediatra i coordinador del Grupo de Vías Respiratorias de l’AEPap, Manuel Praena, en aquest article, inclòs al nostre monogràfic 360º sobre asma.

L’asma és la malaltia més freqüent en la infància i adolescència. A Espanya la prevalença de l’asma estimada en escolars majors de sis anys d’edat és d’un 10%, segons dades de l’estudi ISACC (The International Study of Asthma and Allergies in Childhood). Tanmateix, els menors de tres anys tenen una prevalença de símptomes respiratoris semblants a l’asma encara major: fins a un 30% dels nens d’aquesta edat presenten tos i sibilacions, acompanyades o no de dificultat respiratòria. És molt controvertit parlar d’asma en aquestes edats; tot i això, les mesures preventives i de tractament són molt semblants a les dels nens de més edat amb diagnòstic ferm d’asma. Per tot això, l’asma i les malalties respiratòries de la primera infància representen un problema de primera magnitud al qual cal donar resposta des de la nostra societat i, és clar, des dels centres escolars on assisteixen els nens des d’edats molt primerenques.

El tractament de l’asma als centres educatius difereix en funció de les edats dels nens: els de major edat, per exemple, poden col·laborar administrant-se el tractament, però els més petits depenen sempre de la bona voluntat i participació en la cura per part del professorat.

En tots els casos, no obstant, s’ha de fomentar una bona comunicació entre els professionals sanitaris, la família i el professorat. És convenient que, des de l’inici de curs, la família porti a l’escola informació per escrit amb les següents dades:

Si voleu seguir llegint l’article, feu clic aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any