ACN Barcelona.-L’Arxiu Nacional de Catalunya serà autoritzat per llei perquè elabori i faci públic un registre de les persones condemnades pels judicis polítics del franquisme. Així ho estableix el redactat de la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que s’ha acordat en el marc de la comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament. La iniciativa presentada per JxSí, CSQP i la CUP s’aprovarà definitivament al ple de la setmana que ve i estableix la “nul·litat de ple dret” de “totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”. Així mateix, declara “il·legals” els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació.

Tot i que inicialment el text de la proposició de llei que va superar el debat a la totalitat establia que el departament de Justícia seria l’encarregat d’emetre una “certificació de la nul·litat” de les sentències, ara s’ha suprimit aquest paràgraf i s’autoritza l’Arxiu Nacional de Catalunya perquè elabori un llistat de les sentències i les condemnes. “En què constin el número de procediment, la persona física o jurídica encausada i la condemna imposada”, segons estableix l’apartat 1 de la primera disposició addicional. A més, el text estableix que aquesta llista s’ha de publicar el mateix dia de l’entrada en vigor de la llei, que serà l’endemà que sigui publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).El text acordat entre els grups parlamentaris també preveu que l’Arxiu Nacional de Catalunya actualitzi la llista si té coneixement de casos que no constin a l’arxiu dels tribunals militars a Catalunya. La proposició de llei que es votarà declara il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que va actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 fins al desembre de 1978, “per ésser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”. En conseqüència, segons el redactat de la llei, “es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”.En el ple de la setmana que ve s’aprovarà el canvi de nom de la llei. En comptes de fer referència a les “víctimes del franquisme” inclourà el terme “persones represaliades pel franquisme”, ja que s’aprovarà una esmena presentada per JxSí, CSQP i la CUP.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb