L’artista Francesca Llopis es troba per a presentar-hi la instal·lació ‘Llibre de llàgrimes’ a la Biennal de Noseden. Aquesta biennal està especialitzada en instal·lacions artístiques. La instal·lació de Llopis es pot veure al temple budista de MyoKen, dedicat a l’Estrella Polar. La peça ‘El llibre de llàgrimes’ de Francesca Llopis és un llibre fet amb paper del Museu de Capellades, pèls negres d’un abric de la mare de l’artista, anelles de vidre fetes per Muntsa Colldeforns i cintes de música que dins el paper li acaben de donar estructura. ‘Aquestes cintes són els màsters originals de cançons del cantant Jaume Sisa. La seva estructura ajuda a donar forma al paper. L’obra pretén demanar perdó per tot el patiment que ha ocasionat Occident. Però em trobo donant més explicacions sobre qui és Jaume Sisa que no pas de res més. Això em porta a parlar amb ells del període de la Transició política i acabem parlant de la  República Catalana. Els japonesos també s’han interessat per la manera com hem treballat el paper, amb una tècnica molt diferent de la seva, i que els ha interessat molt’.

Detall de la instal.lació. (Foto: Francesca Llopis)
Detall de la instal.lació. (Foto: Francesca Llopis)

L’altra peça que Llopis presenta a la Biennal és ‘Apunts per a un iceberg’ que ha fet juntament amb els seus alumnes. ‘Vaig demanar als meus alumnes que  portessin objectes personals que formessin part de la seva memòria. Els vam congelar, i n’hem fet un iceberg. Es tracta de portar la memòria cap al futur. Vam portar l’iceberg al mar i en vam fer un vídeo, que ha acabat essent una vídeo-instal·lació ‘, diu Llopis en conversa telefònica.

Llopis va començar a exposar obres l’any 1981, aleshores sobretot pintura. L’any 2002 va obrir-se a d’altres camps, i va començar a treballar amb vídeo instal.lacions. Llopis és al Japó des del 18 de setembre i s’hi estarà fins al 3 de Novembre. El mes de març hi tornarà, a Sakay, per a fer un showroom. Aquesta és la quarta vegada que l’artista passa per aquest país.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb