L’article 155 tensa el PSC i el posa davant el mirall

  • Miquel Iceta diu que no hi haurà cap trencament al partit tot i les veus creixents que demanen de no aprovar l’article 155

VilaWeb
Redacció
23.10.2017 - 22:00
Actualització: 24.10.2017 - 10:15

La complicitat del PSOE amb el govern espanyol a l’hora de liquidar les institucions catalanes ha despertat tensions internes al PSC. Poc després de l’enumeració de les mesures decidides pel consell de ministres, diverses figures del socialisme català van palesar el seu malestar amb el paper que hauria de fer el PSC durant els dies vinents.

Divendres, el senat espanyol votarà les mesures de l’aplicació l’article 155 de la constitució espanyola que va presentar el govern de Mariano Rajoy. I ho farà amb els suport dels senadors del PP, els de Ciutadans i els del PSOE. I el PSC? No va aconseguir cap senador a les eleccions espanyoles, però el parlament n’hi va designar un: José Montilla. Podria passar que un ex-president de la Generalitat voti a favor d’unes mesures que liquiden l’autogovern de Catalunya. De fet, la direcció de Miquel Iceta ha avalat aquest cop d’estat del govern espanyol, tancant files amb Pedro Sánchez. Però no queda clar què farà finalment Montilla, que ha dit que feia temps que sabia què havia de fer, però sense dir-ho. Ni tan sols si votaria.

L’ex-president no és cap dels representants del PSOE a la comissió del senat que debatrà la tramitació del 155, n’ha quedat fora, i, per tant, els socialistes catalans no hi tindran cap veu.

De totes maneres, en el si del PSC la posició no és unànime. La batllessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que va competir amb Miquel Iceta a les primàries internes, va deixar el seu càrrec a l’executiva del PSOE després de l’anunci de les mesures per part de Rajoy. També va encapçalar, amb els batlles de Terrassa, Granollers i Castellar del Vallès, un manifest que demanava a la direcció del PSC que s’oposés frontalment al 155 i no el validés ‘en cap cas’. De moment, la posició del PSC ja ha originat trencaments de govern en alguns municipis i n’hi ha d’altres, com el de Barcelona, on l’aliança perilla: Barcelona en Comú debat avui ‘les implicacions’ del suport del PSC a les mesures del 155.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat que no hi hauria cap trencament al partit tot i les veus internes que demanen d’oposar-se al 155. Segons que ha dit, tampoc no hi ha discrepàncies amb el PSOE perquè l’objectiu de tots dos partits és evitar ‘el pitjor escenari’. Iceta ha fet responsable Puigdemont d’aturar el 155 i li ha demanat que convoqui eleccions al més aviat possible o que aprofiti la compareixença al senat per insistir en el diàleg.

Oposició del sector catalanista
També s’oposen al 155 dirigents històrics com ara Raimon Obiols, Jaume Bellmunt, Laia Bonet, Daniel Font, Jordi Font, Joan Carles Mas i Eduard Rivas, que han signat un manifest que diu el següent: ‘El PSOE no pot acceptar de cap manera l’aplicació abusiva i impracticable de l’article 155.’ Si ho fa, afegeix, ‘pot oblidar-se de fer una majoria alternativa de govern durant molts anys’. Joan Majó, que va ser ex-ministre durant el govern de Felipe González, ha estripat el carnet del PSC pel suport del PSOE al PP.

Enmig de la tensió interna, l’ex-conseller de Governació i actual diputat del PSC Xavier Sabaté ha demanat públicament que els militants del PSC poguessin votar la posició del partit. ‘Els assumptes importants s’han de sotmetre a un referèndum de la militància. El 155 no ho és?’, ha demanat en un piulet dirigit a Miquel Iceta. El primer secretari socialista ha tancat la porta a aquesta possibilitat ja que, segons que ha explicat, no havia demanat cap de les dinou intervencions que hi ha hagut a la reunió executiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any