Amb l’etiqueta de consum col·laboratiu s’engloben actualment a la xarxa iniciatives tan famoses com la plataforma d’intercanvi de pisos Airbnb, el portal de compra-venda de productes Wallapop i els serveis de desplaçaments Uber i Blablacar. Però també hi ha eines d’intercanvi com Obsso i la moneda social de l’Ecoxarxa del Montseny. ‘El consum col·laboratiu és un paraigua on s’aixopluguen tot d’actors tan heterogenis i diferents, que se’m fa difícil de pensar que es puguin englobar sota un mateixa etiqueta’, reconeix Andreu Camprubí, membre de la cooperativa el Risell i un dels creadors de l’app Kune: ‘Per mi, l’essència del consum col·laboratiu no és el consum, sinó el factor col·laboratiu.’ A través de Kune, que significa ‘junts’ en esperanto, els usuaris poden deixar-se temporalment aparells i productes que vulguin compartir dins de xarxes de gent o d’entitats basades en la confiança mútua, el contacte directe de tu a tu i la proximitat geogràfica.

Camprubí n’explica el funcionament, senzill: ‘Una vegada instal·lada al mòbil, t’has d’enregistrar a l’app i carregar-hi tots els objectes que tens a casa i als quals dónes un ús molt esporàdic, amb la descripció, la fotografia i la localització, perquè tothom qui els pugui necessitar te’ls demani i te’ls torni després.’ Són coses que pots haver de menester en un moment determinat, però que no vols ni fa falta comprar. ‘És com un Wallapop, però sense intercanvi econòmic: de fet, vigilem que dins l’app no es comprin ni es venguin coses, perquè és com entenem nosaltres el consum col·laboratiu.’ Kune, continua explicant, s’acosta a aquesta filosofia des d’una òptica de transformació, de proposta alternativa al model de consum imperant i amb la intenció de generar vincles comunitaris i cohesió social. En cap cas com un nínxol de mercat amb ànim de lucre, com fan moltes empreses dins el ‘calaix de sastre’ del consum col·laboratiu.

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Vegeu el programa sencer ací:

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb