Laporta com a exemple, com a enemic i com a obsessió: tres escenes que retraten un país
Avui ningú ja no pot fer de Pujol ni de Núñez i si algú s'ho pensa l'exemple del Barça deixa clar que arribarà el moment en què, per la via dels fets, quedarà despullat d'allò que les paraules i les campanyes intenten de vestir, amagar o manipular

Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
La victòria claríssima de Joan Laporta a les eleccions del FC Barcelona és un fet important, remarcable, que va més enllà de l’esport. Perquè en el seu cas, com en pocs altres, es fan molt visibles algunes de les línies més obscures del funcionament de la societat catalana. I es posen al descobert maneres de fer que tenen conseqüències en molts altres nivells, com ara la política o l’economia. En parlaré en tres escenes diferents.
Escena u. L’home que desallotja la “candidatura del poder”
El 2003 Joan Laporta va guanyar de manera sorprenent les eleccions al FC Barcelona. Sorprenent perquè davant seu hi havia una candidatura dels influents de sempre. El poder autonòmic havia embolicat Lluís Bassat d’una constel·lació de grans noms on es destacaven polítics intocables com ara Miquel Roca Junyent o banquers com Salvador Alemany –tots dos, diguem-ho clar, grans amics de Florentino Pérez. Tot els semblava controlat i poc es pensaven, des dels pisos i despatxos de la Diagonal més alta, que un grup de joves descarats seria capaç de moure el terra sota els seus peus i deixar-los sense premi. La candidatura que periodísticament es va arribar a anomenar “la candidatura del poder” va perdre contra la saba nova que prometia posar fi a l’avorriment de l’etapa anterior. I, vist en perspectiva, aquell potser va ser un dels primers episodis de la revolta de les classes mitjanes que centra la vida pública catalana d’aquest segle.
Aleshores Laporta va entrar al Barça imposant l’optimisme cruifista contra la mediocritat del nunyisme, optant per la rauxa contra el seny malentès, amb la mirada cap enfora audaçment global des de la catalanitat més descarada i positiva, contra l’apologia de la caseta i l’hortet com a forma regional de dominació i ensopiment de la societat. I allò va funcionar. No tan sols al camp de futbol. UNICEF a la samarreta, els nazis fora del camp i tants altres detalls que implicaven que tot plegat era diferent. I que s’havia acabat el poder dels de sempre i començava un cicle nou.
Un cicle que va funcionar perquè tenim el país que tenim, espectacular quan és creatiu i no s’arrunsa, quan s’allibera. El resultat crec que no cal ni comentar-lo, perquè com més anys passen més valorat és. L’Estellés té un vers en què parla d’una pàtria lliure, previsible, però que després, sorprenentment, la qualifica de “lluminosa i alta”. Doncs això. El Barça més català de la història va ser el més alt i lluminós. Precisament perquè era el més lliure, el menys potinejat.
Escena dos. El dissident a abatre, com siga
Però la primera etapa de Laporta al Barça tots sabem com va acabar. Malament. No és que ell no cometés errors però cada error seu va ser magnificat i amplificat a uns extrems insòlits, rebregant-lo com a persona en uns mitjans servils amb el poder, que no el suportaven, i que no suportaven que s’haguessen curtcircuitat alguns dels seus negocis.
A Laporta li van fer la vida impossible, literalment impossible, a còpia de caricatures, manipulacions i mentides convenientment adobades per la premsa del règim i amplificades, sobretot i d’una manera molt especial, pels envejosos. Ell era el dissident a abatre. I a abatre’l, en una manera molt catalana de fer les coses, van contribuir-hi sobretot els qui havien estat més a prop seu. Serà molt difícil de superar aquella imatge de Sandro Rosell el 2010 fent votar l’assemblea de compromissaris d’emprendre accions contra la gestió de Laporta mentre ell votava en blanc fent el compungit, però després d’haver dit: “Votar sí és perquè s’han malgastat molts diners en jets, en restaurants, en perfums, en altres coses…”, de manera que insinuava tot allò que sabia que alguns volien sentir.
Fins el 2017 Laporta no restà absolt judicialment de tots els càrrecs i no es demostrà que tota aquella campanya mediàtica i institucional en contra seu, que no ha existit contra Bartomeu, per exemple, era falsa. El diari esportiu del grup Godó va arribar a publicar una portada que deia “Laporta, no, Barça sí”, declaració que no ha vist cap altre president. La campanya, com tantes altres campanyes que han hagut de suportar polítics o empresaris o artistes independentistes –sempre i solament independentistes–, es tornava d’aquesta manera personal i se centrava en la persona a abatre. Conflictivitzant-lo a ell directament, més i tot que la seua obra.
Com a lliçó, potser aquest país, els votants, farien bé d’adonar-se de què van fer votant Rosell i en quines mans va deixar el club. Tot allò que ha vingut després és d’una evidència colpidora i encara falta tot el que acabarem sabent algun dia sobre els fils que va moure el govern espanyol dins el Barça i sobre aquells que fins i tot es presentaven com a catalanistes i van fer servir la institució per perseguir el catalanisme i finançar l’espanyolisme més violent i reaccionari. Sense ni escabellar-se. Arribant a jugar a futbol el Primer d’Octubre, mentre la policia espanyola atonyinava ciutadans pels carrers, en un acte d’indecència que no tindrà mai perdó.
Però el fet més greu és que no parlem solament d’aquest passat remot. Aquest diumenge mateix encara un compte de Twitter, evidentment simpatitzant de Toni Freixa, va intentar una nova campanya de desprestigi contra Laporta. I dic campanya perquè qui va fer córrer un vídeo que mirava de presentar Laporta com un masclista groller sabia què feia. Havia filmat l’escena real i per tant no podia ignorar que allò que insinuava era una nova mentida nua i crua, amb voluntat de fer mal, com després s’ha demostrat. Però sabeu què? Com que es recolzava en la caricatura creada sobre el personatge Laporta, l’autor sabia que molta gent s’ho empassaria i que faria impacte. Per això les fan, les caricatures. Totes. En política també. Per què us penseu que s’aboquen tant a implantar aquestes acusacions de supremacistes o ultres contra l’independentisme? Perquè el mecanisme, molt estalinista certament, funciona. I acaba fent impossible que et desempallegues de la mentida que han inventat sobre tu.
Sorprenentment, doncs, encara aquest diumenge i fins que no es va aclarir, la manipulació va escandalitzar les xarxes socials. Cosa que fa pensar que el registre del passat i les evidències no serveixen d’advertiment. Molta gent es va deixar manipular perquè no va fer aquell gest tan simple de preguntar-se què veia en realitat, qui ho feia córrer i quina intenció podia tenir. I és que tenir un país, com tenim, de crèduls i inquisidors és un mal símptoma. Segurament és allò que més mal ens fa.
Ara, dit tot això, en la victòria espectacular de diumenge cal convenir que hi ha també un correctiu important que ho fa tot diferent. No és que els vots netegen de culpa ningú, mai, no dic això. Però sí que diré que tinc la sensació que es va obrint un cert abisme, de cansament, entre aquesta classe mitjana que protagonitza allò que Manuel Delgado definia fa dies com una revolta i una certa esquerra beata, que per desgràcia de la nostra societat cada dia viu més tancada en els eslògans buits i en el seu elitisme.
I això és una cosa que em preocupa doblement. Primer i sobretot perquè la meua manera de concebre l’esquerra rebutja aquest dogmatisme inquisidor que sembla que se n’apodere. Cada dia sóc més del POUM que no del PSUC, què voleu que hi faça? Però especialment perquè em fa autèntic pànic que el país es canse de tanta posa i acabe passant per damunt de l’esquerra i dels nostres valors. Cosa que pot arribar a succeir si continua equivocant-se tant, optant per ser una inoperant perepunyetes que ni s’adona que fa el joc al poder més reaccionari. A còpia, a més, de buidar les reivindicacions més importants de contingut i convertir-les en eslògans que has de seguir obedientment.
I escena tres. No es pot governar amb odi i ressentiment
Rosell primer i Bartomeu després han governat amb odi i ressentiment. Contra Laporta. I contra tot allò que Laporta significava. Però ho han volgut fer, al mateix temps, fent veure que ells en realitat eren com Laporta, pretenent ser indistingibles. Cosa que ara també –però sense cap odi, i això és una diferència remarcable– ha mirat de fer Víctor Font. Per què? Perquè el poder tradicional ja no ven i per tant han de mimetitzar-se.
El nunyisme, com el pujolisme, és un anacronisme sense cap presència real en la Catalunya d’avui que ningú no pot invocar sense esdevenir automàticament un estrany. El nunyisme i el pujolisme s’han col·lapsat tots sols arran de l’evidència que en la Catalunya del 2021 no hi ha cap possibilitat de fer la viu-viu. Perquè l’estat que ho permetia, que ho permetia als Lluís Bassat, Miquel Roca o Salvador Alemany, ara ja ni això permet –i si no que ho demanen a Sandro Rosell. Espanya vivia còmoda en un temps amb una governació catalana que en canvi de fer la viu-viu no atacava el problema central, el nus gordià de la crisi, que no és cap altre que la dependència. Però ara ni això no es pot permetre, ja, perquè tots plegats hem arribat tan lluny que no poden concedir ni un mil·límetre de terreny sense que perille el règim.
I és per aquesta raó que governar per ocupar la parcel·la, a partir de l’aparença, a la Catalunya d’avui sols pot funcionar un quant temps, i gràcies només a aquests defectes esteticistes que tenim com a societat. Perquè, confrontat a la realitat del monstre autoritari que hem despertat en aquesta dècada, el nacionalisme espanyol, les possibilitats d’èxit de fer la viu-viu són nul·les. Avui ningú no pot fer ja de Pujol o de Núñez i si algú s’ho pensa l’exemple del Barça deixa clar que arribarà el moment en què, per la via dels fets, quedarà despullat d’allò que les paraules i les campanyes intenten vestir, amagar o manipular. Perquè en aquest partit ja no hi ha escapatòria ni empat possible. Només es pot eixir al camp a guanyar i a gaudir, a derrotar l’adversari sense contemplacions –és a dir, allò que Cruyff va recomanar de fer aquella vesprada inoblidable a l’estadi londinenc de Wembley.
PS1. Avui fa un any que VilaWeb publica el “Report diari del coronavirus“, un producte pel qual sentim un orgull molt especial i que pensem que ha ajudat molta gent a entendre això tan terrible que ens passa. Ací teniu l’explicació de com el fem i ací el formulari per a apuntar-vos-hi si el voleu rebre per correu a la vostra bústia.
PS2. Evidentment, des de primera hora del matí estarem molt pendents i us informarem a l’instant del resultat de la votació que es va fer ahir al Parlament Europeu sobre la immunitat del president Puigdemont i dels consellers Comín i Ponsatí i que se sabrà a les nou del matí.
PS3. Atenció al precedent. El Tribunal Suprem del Brasil ha anul·lat les condemnes per corrupció contra l’ex-president Lula da Silva tot argumentant que la sala que l’havia jutjat no era competent per a fer-ho. És l’argument contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol, el mateix. Lula va ser detingut el juliol del 2017, va estar empresonat fins el novembre del 2019, quan va eixir perquè la sentència encara no era ferma, i ha estat completament absolt de tots els càrrecs el març del 2021. El lawfare li ha significat quatre anys de privacions.
42 comentaris dels subscriptors

Josep Usó
08.03.2021 | 22:29
Hi ha una cosa que la vellesa no perdona. La joventut. I aquesta, com aquella, no tenen res a veure amb la edat. Hi ha joves amb molts anys al mateix temps que hi ha vells molt joves. És la mentalitat, el què importa. Són les velles estructures d’Espanya i de la Catalunya espanyola les qui s’enfronten amb el seu irremeiable ocàs. Els nous temps han arribat.

Josep Salart
08.03.2021 | 22:34
Exactament i molt ben definit. Tal i com diu vostè, avui les possibilitats d’èxit de fer la viu-viu són nul·les i es per això que no es comprén com tanta gent vota el senyor Junqueras.
.. i li copio la frase de l’editorial: “”és que tenir un país, com tenim, de crèduls i inquisidors és un mal símptoma. Segurament és allò que més mal ens fa””.
Podent escollir entre en Xavier Sala-Martin o l’Antoni Bassas, el primer llest i convincent, i l’altre arrimant-se a l’espanyolisme, és com parlar del President Puigdemont i en Pere Aragonès.

jordi Rovira
08.03.2021 | 23:16
Em sembla que al dogmatisme inquisidor li costa entendre la lletra. Diu l’editorial de Laporta que és exemple, enemic i obsessió. I qui diu Laporta,…, podem dir algú altre. Per acabar-ho de deixar clar: ningú pot fer ni de Pujol ni de Núñez. Ningú pot fer la viu-viu. S’ha acabat el peix en cove català. I els prohoms d’aquí que vulguin pescar, poden córrer la sort d’en Rossell. I la d’en Bartomeu. I em sembla també que al rupturista que tan collat ho vol portar, no veu per on li rompen les files. No veu que està al bell mig d’un partit, que ara ja es juga.
Tan li fot els senyors Junqueres, Rieres, Torra, o Puigdemont,etc ! Darrera del exemples, enemics i obsessions que els contraris han de tenir per tal i com els hi va; com a mínim qui defensa la nostra causa, faria bé en saber de quin costat està. O fer la fi de Rossells i Bartomeus: és a dir liderar des de l’odi al teu aliat, la por al teu enemic, la feblesa teva i del teu amic.

Esteve Musuy
08.03.2021 | 23:17
Opino que es molt lògic que cada dia siguis mes del POUM que del PSUC. Als anys 30 els anarquistes i els comunistes del POUM van posar els morts i Moscou a traves del PSUC mitjançant les cheques i els assassinats massius d´ anarquistes i dissidents del “seu” comunisme . Primer va ser Stalin, per el PSUC (com hages pogut ser Hitler o Mussolini), que la Revolució Anarquista o Comunista (humanista) i tot s´en va anar a norris. Encara, lamentablement, tot segueix molt semblant als anys 30.

Rafel Torner
08.03.2021 | 23:20
No acabo d’entendre què volen dir els dos darrers paràgrafs de l’escena 2. Un dia d’aquests estaria bé que, si et va bé, ho desenvolupessis una mica més…

Lluí Mor
08.03.2021 | 23:43
Una editorial molt ben pensade i molt ben estructurade, una bomba de rellotjeria dirigida ala linea de flotació d’ERC.
A can ERC és questionaran el que els hi planteije el senyor Partal o continuaràn aillats en la seva paranoia?
El senyor Partal els hi fa veura que encarà són a temps de rectificar, que han triat un camí èquivocat sota l’amenaça i la por, que, com deia Jordi Turull, o anem tots junts o ens penjaràn per separats.
Ojala m’èquivoqui però diria que la cúpula d’ERC és van vendre l’anima al diable i ara aquest forma part de la seva consciencia, és dir, ERC vol pendre el relleu com administradora i garant dels interessos i el poder de l’Estat Ñol a Catalunya, i estan amb el seu dret, res a dir, perque una bona part de catalans els vota perquè així sigui.
El senyor Partal i tots els comentaristes i subscriptors de VW lluitarem per la nostra llibertat però morirem sense aconseguir-ho, això si, haurem viscut i, com a minim, deixarem petjade, no se si servira per res. ll*ll

Joan Verdera
08.03.2021 | 23:47
D’acord en tot. Només una crítica: la frase “tenim el país que tenim” no significa res

Jaume Riu
08.03.2021 | 23:52
Perquè us penseu que Jan Laporta ha tret tan bon resultat ara a les eleccions?
Per qüestions de futbol estrictament, no és pas.
Estan canviant els fonaments de forma determinant, perquè no guanyen les forces que tenen el poder. Ja hem vist com s’indigna el ministre que “avisa” a Laporta perquè des del Barça no pot faci el joc a l’independentisme.
És molt clar, doncs, que no volien aquest resultat.
Que n’aprenguin!

Rosa Gispert
08.03.2021 | 23:57
“No es pot governar amb odi i ressentiment”. Dons ahir quan el sr Partal parlava del futur govern de Catalunya, ja ho tenia en compte això? Perquè ER a dia d’avui encara no ha demostrat estar exent d’odi i ressentiment contra Junts i contra el president Puigdemont. O és que a aquest partit no els aplica la mateixa divisa?.

Josep Gualló
09.03.2021 | 00:03
TOT I QUE LA GENT ES DEIXA ENGANYAR, LA XIFRA DISMINUEIX CADA DIA
La victoria espectacular de Laporta ho demostra clarament. En Vicent ho explica molt bé.
La burda jugada franquista d’Aragonès i Torrent, destruint, tot el que havia aconseguit la legislatura anterior, ha portat a molta gent (no la suficient) a obrir els ulls.
No la suficient, perquè amb l’ajut del govern més progressista del mon han aconseguit més escons dels que els hi tocava.
Ara Aragonès, com a virtual guanyador, fa veure que negocia amb els partits independentistes. Posa al centre de la negociació als Comuns i no es pronuncia mai la paraula independència. Només es parla de temes socials.
En una exhibició de cinisme, urgeix a Junts i la CUP a que es donin pressa ja que el temps s’acaba. Han de definir-se d’una vegada.
No ha aclarit sobre que s’han de definir ni li interessa aclarir-ho. Sospito que vol reeditar el tripartit dels “Tres Porquets”. Però com vol Florentino. “Sin que se note el cuidado”.

Josep Jallé
09.03.2021 | 00:22
Una molt bona exposició, director, amigues i amics, especialment pels que no estem molt al dia amb aquest esport / espectacle. Destacable l’anàlisi de les trames que hi ha sempre al darrere, molt en especial en aquest mon llatí i barreja d’altres aràbics. Sempre he trobat a faltar aquell fer play saxó en aquestes coses de l’esport, l’espectacle i, òbviament, en la política. La vida que em donaren va ser en aquest país i amb aquestes organitzacions circumval·lant-nos. De nou molta sort president Jan Laporta.

jaume vall
09.03.2021 | 00:28
Bé Rosa Gispert , he pensat el mateix :
“No es pot governar amb odi i ressentiment”. Dons ahir quan el sr Partal parlava del futur govern de Catalunya, ja ho tenia en compte això? Perquè ER a dia d’avui encara no ha demostrat estar exent d’odi i ressentiment contra Junts i contra el president Puigdemont. O és que a aquest partit no els aplica la mateixa divisa?. ”
Bon comentari Josep Gualló :
TOT I QUE LA GENT ES DEIXA ENGANYAR, LA XIFRA DISMINUEIX CADA DIA
La victoria espectacular de Laporta ho demostra clarament. En Vicent ho explica molt bé.
La burda jugada franquista d’Aragonès i Torrent, destruint, tot el que havia aconseguit la legislatura anterior, ha portat a molta gent (no la suficient) a obrir els ulls. ”
…però esclar, si encara no prou gent ha obert els ulls i s’ha adonat de qui realment actua com a progressista, i qui s’omple la boca per definir-se com a progressita, potser farem tard per tenir un poble espavilat !!!!
No la suficient, perquè amb l’ajut del govern més progressista del mon han aconseguit més escons dels que els hi tocava.

Marta Prats
09.03.2021 | 01:19
“-Rosell va guanyar amb la victòria més espectacular en nombre de vots que hi haja hagut mai. ” Rosell???

Jordi Buïl
09.03.2021 | 01:30
Agraït, molt agraït a en Vicent Partal per aquesta anàlisi.
Tinc per evident que va adreçada molt especialment a ERC —i, és clar que, de passada, a la resta d’esquerres, catalanes o no.
Ara, la cúpula d’Esquerra —amb aquests aires de milhomes que gasten—, no crec pas que se n’assabentin.
Em temo que ens faran perdre quatre anys més.
Tant de bo m’equivoqui.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
09.03.2021 | 01:41
TRES PUNTS REMARCABLES:
1. La/es classe/s mitjana/es en el sentit ampli del terme. Havent una tendència perillossísima a proletaritzar-nos a tothom, som eixe torrent gros- que vertebra les societats llogarets, viles, comarques i ciutats dels Països Catalans. Hui en dia és qui té la responsabilitat de rebel·lar-se i vèncer la “fera” que condueix la bèstia de l’odi, el supremacisme, el racisme i la por al diferent. És eixa força humana que integra als més desvalguts. Per això que, en aquest racó del món, és on cal que comence a reviscolar la “revolta de la mitjania”. Perquè no tenim “estat propi” però actuem individualment i col·lectiva com si n’hi haguérem.
2. La teua vindicació del POUM per la seua autenticitat i independència, per sobre dels “PSUC’s”, com a tentacle/s del poder de l’estat español com a titella d’Stalin m’ha semblat esponerosa. Torrent social que vehicula aquesta societat a través de generació a generació.
3. Per darrer vull reclamar la importància del fet i, crec, molt important l’elecció de na Mònica Roca i Aparici, com a canalitzador d’eixes forces productives i de coneixement que batega en aquesta/es societat en ple segle XXI. El món que vam conèixer en nàixer molts de nosaltres és periclitat per obsolescència natural. M’he permès el luxe de sentir ambdós discursos que exemplifica fidelment això que he dit adés. Força, il·lusió i treball front a l’estantís discurs d’en José Maria Torres. He restat estamordit quan en la primera part del seu discurs polític d’aquest empresari del règim que no ha parat d’autollançar-se floretes pels premis i èxits aconsrguits i, a la part final no ha tingut la menor recança a menyspreant els petits i mitjans empresaris i autònoms congregats al ple d’elecció.
Com a anècdota personal m’ha vingut al cap el record de com es “guanyen” molts d’aquests premis en aquestes altes instàncies, que no vol dir que no sempre siguen ben merescuts en molts altres casos.
Passeu-me el meliquisme, per favor. Entre 1995 i 1996 vaig dissenyar una botiga de 2500 metres quadrats. La superfície maleïda que no és la tendeta menuda dels 100 metres quadrats ni els 10.000 que puga tindre un Corte Inglés a València. Però que ha d’acomplir els mateixos requeriments que aquest darrer. El tema és que un germà de la propietària era a la junta directiva de La Cambra de Comerç de València, i va moure tots els fils que tenia a mà entre els membres del jurat avaluador per a que a tal comerç li concediren el premi d’innovació en disseny comercial. I així va esdevenir guanyador. Servidor, com a autor del projecte i director de les obres i decoració, estava convidat a la gala al restaurant “Les Graelles” no vaig aparèixer a l’acte de lliurament del premis. Personalment considerava que havia estat una manipulació. La propitària podia endur-se’n el diploma honorífic. Ni l’hi vaig reclamar tan sols a la meua client.
Josep Blesa (València)

Jordi Sanahuja
09.03.2021 | 04:24
Excel·lent editorial. Per destacar algun detall que no s’hagi comentat, em centro amb el deteriorament de l’esquerra que es mou des de fa temps amb eslògans buits de contingut però amb els que molts se senten identificats. A Catalunya la gran mestressa es la Colau però la cúpula d’ERC està agafant ràpidament el relleu. Encara recordo la ràbia expressada per Sergi Sabrià en l’eslogan “amb els fascistas ni aigua” per carregar contra JxC per assistir a un reunió on-line amb un gran nombre de polítics on deien que hi havia algú d’extrema dreta. Ràpidament, els Torrent i companyia es feien els escandalitzats i demanaven la dimisió del representant de JxC que hi va participar. També amb els “no som prous”, “exemplar la base”, “al costat de la gent”, però que serveix sobretot per atacar al seu rival (enemic?) com pot ser el “com pitjor, millor”, “independentisme màgic” i un llarguíssim etcètera que es fa literalment vomitiu.

Joan López
09.03.2021 | 06:02
Avui estic ancara mes convençut, que no mès l’independencia salvarà Catalunya I que tenim que parlar clar dels noms catalanistas pro-españolistas que hi ha. Son aquesta gent traidora a Catalunya que per motius economics personals,la venen.
Farts d’ells.
I avui veurem un cop mes com el MHP Carles Puigdemont seguirà lluitant per Catalunya I jo seguirè fent-li costat..
Puigdemont-Ponsati-Comin, força !!!

Jordi Torruella
09.03.2021 | 07:18
La conclusió que en podem treure és que la comèdia d’ERC no durarà més de 4 anys.

Ed Garrido
09.03.2021 | 07:29
ER guanya perque controla tv3: sol i heredia a la tarda, i benach, simo, minoves i voltas cada nit amb el grasset fent de comissaris politics.

salvador bosch
09.03.2021 | 08:37
Magnífic i clarivident resum… excel·lent visió de la jugada, si senyor!

Ignasi de
09.03.2021 | 08:45
Excel.lent la idea: cada dia més del POUM i menys del Psuc.
Cal denunciar obertament l’espai Post-Stalinista perquè no és democràtic, ni feminista, ni ecologista. A pesar de les seves enormes responsabilitats en el Consorci Sanitari de Barcelona, s’ha desentès de la sort de milers d’avies i avis de les residencies de Barcelona.

Pep Agulló
09.03.2021 | 09:16
UN LÍDER DE NOVA ONADA
Avui s’escau allò de “que n’aprenguin”… també per a molts líders independentistes. Un desafiament desacomplexat que inocula voluntat i fermesa a la nostra societat que cada cop més demana líders com ell. No, és doncs, casual la seva victòria. Després del foc al carrer, la voluntat de disputar el Partit.
Més enllà dels referents dins l’independentisme, l’actitud de Laporta d’entomar l’embat, com a model de supervivència d’una nació oprimida és l’únic camí de victòria front el vergonyós sotmetiment p. ex. d’un Torrent de la mesa del parlament que obedient, ofereix la derrota en safata a l’Estat. (digueu-li negociació a la derrota)
PS. “Cada dia sóc més del POUM…” Benvingut. També t’has desacomplexat… ha, ha. Tot s’encomana.

Francesc Xavier Boluda
09.03.2021 | 10:05
Doncs jo crec que tot va per el mateix camí. El 52% mes o menys camuflat vol independencia i el vot a Laporta sense ser tan explicit va per el mateix camí. Trencament amb un Estat corrupte i mentider.

Soledat Balaguer
09.03.2021 | 10:20
Més del POUM que del PSUC.
Arribarà un dia (espero que ben aviat) que per fí podrem cridar “Les papereres seràn sempre nostres”.

David Badia
09.03.2021 | 10:21
Bon article Sr. Partal, en Laporta, els espanyolistes que viuen a Catalunya i els dels 650 Km. le atacaran amb mentides, per que no soporten que sigui el President del Barça, ahir en el programa al mati d’en Baste Rac1 ( Grup Godo) ja van intentar embrutar l’imatge al President Laporta de machista, Sort, molta sort Sr. Laporta per que crec que seras un gran President

Teresa Puig
09.03.2021 | 10:21
Brillant! Molt!
Hi ha una qüestió que vull comentar: aquesta manera grisa de fer que pateix la classe dirigent del nostre país no és només dels polítics, de les universitats, dels empresaris, i del periodisme. Ho és també de la gent. I com que em considero gent puc dir que aquí hem fallat molt. El gris és tremendo!
Els resultats del 14 de febrer en són una mostra. No els ensucrem amb un 52% de suposat independentisme (òbviament fora pitjor que haguessin guanyat els psoes, els vox , els comuns i els ciutadans..) però la realitat és que la gent (nosaltres) no vam donar el suport necessari a Puigdemont. Clar i ras.
Les ‘suposades’ posicions progressistes de la gent que hem votat Esquerra i la Cup hem fet el franc favor de debilitar precisament l’única persona que ha defensat i defensa l’independentisme des de la més autèntica posició democràtica.
Així que jo afegeixo al discurs del senyor Partal que la gent hem fallat i molt! Som grisos vestits de beats o de progres…però som grisos, molt grisos, mal ens pesi, és així. I pel que sembla en tenim per anys.

Josep Castelltort
09.03.2021 | 10:23
Encara més en la línia del POUM davant del PSUC.
O som capaços de replantejar-nos què és l’esquerra o no anirem enlloc. Ser d’esquerres no és seguir el tòpics que es van estrenar l’any 78 amb d’uns quants drets socials (molt importants) i els afegits de la llibertat sexual. Hem de pensar més en justícia i igualtat.
Però, a més, o girem com un mitjó totes les polítiques per fer front als reptes de la convivència amb el planeta o serem els restes d’una època que va desapareixent.
I per fer-ho, justícia, igualtat i ecologia, cal donar el protagonisme a la societat (no acaparar gelosament parcel·les de poder per compartir-les amb la dreta i cobrar-ho). O sigui, co-gestió, participació efectiva (no un 2% del pressupost), cooperativisme, empreses mitxtes, reorganització territorial, …
Explica Thomas Pickety la responsabilitat dels que s’anomenen “esquerra” en el desengany de les classes populars que porta a la ultradreta.

PERE SIO
09.03.2021 | 10:24
El cas de Laporta, jove, catalanista, guanyant el 2003 amb rauxa contra l’establishment del poder català establert (Bassat, Roca Junyent, Alemany) desafiant esportivament a l’Estat espanyol (Real Madrid, Florentino, LFP…) va tenir resposta immediata, abatre’l com siga. Un cop abatut temporalment l’enemic Laporta, a base de mentides i manipulacions, els botiflers dels Rosell i Bartomeu, en benefici propi van ser els responsables de la gestió del Barça, que ha acabat amb la la seva destrucció. El Barça ha passat de guanyar-ho tot, de ser el millor club admirat per tot el món, a ser un club en estat crític en tots els aspectes, esportiu, econòmic i d’imatge. Temps perdut, malaguanyat i feina destructora que ara el Laporta, independentista, haurà de tornar a revertir.
La comparació també la podem fer en el camp polític amb el MHP Puigdemont, el noi independentista que arriba de manera imprevista a la presidència de la Generalitat, i que actuant, de manera audaç i amb rauxa, contra l’establishment català de la caseta i l’hortet d’Artur Mas i la convergència de tota la vida, desafia els poders de l’Estat i aconsegueix l’1-0 portar a Catalunya al cim més alt mai assolit. El gran triomf el fa líder indiscutible i a partir d’aquell moment es converteix en el principal enemic a abatre com siga. Feina en la que col·laboren de forma entusiasta, en benefici propi, els botiflers i mediocres d’ERC.
Ara abatut temporalment l’enemic Puigdemont, a l’ERC triomfant li correspon el paper de gestionar el País, de la má de Junqueras, Aragonés i la seva junta. Aquest mes transcorregut i pels indicis que es veuen, segueixen el mateix camí dels Rosell i Bartomeu, desfer absurdament tot el camí que es va fer. El que fa preveure que el final serà el mateix, amb la diferència que en aquest cas l’objectiu destructiu és més fàcil d’assolir ja que Catalunya, a diferència del Barça, mai ha assolit el cim desitjat. La Generalitat, gestoria de l’Estat, ja es troba a la misèria econòmica, sense competències, reprimida i controlada totalment per l’Estat.
Com en el cas del Barça, caldrà que el MHP Puigdemont torni, el més aviat possible, a desafiar la mediocritat i el botiflerisme, i acompanyat dels socis, la ciutadania que vol l’independència, torni a guanyar de forma amplia per tornar a revertir el camí i portar al País al cim desitjat. El que ningú ens retornarà és el temps perdut i malaguanyat.

Maria Villarroya
09.03.2021 | 10:29
ja tenim Europa donant-nos pel sac
Vicenç no t’entenc, la veritat
Fins fa poc en els teus editorials sempre comentaves que no ens despistéssim, que la independència anava de nació contra nació
I, últimament, a part de blanquejar, la vergonyosa actitud d’ER (ja fa temps que no miro ni escolto CRàdio, ni TV3) ara em surts amb esquerres i dretes.
Per cas la gent de dretes és el dimoni?
Aquests dies he rellegit un llibre colpidor “Les veus del Pamano”
He entès que en la titaranya de les ideologies esquerres-dretes, els catalans vam quedar atrapats i vam ser capaços de matar-nos entre nosaltres. A les ciutats quedava més diluït però us feu càrrec de passar la postguerra en un poble petit on tothom es coneixia?
El gran Laporta, m’imagino que pels votants d’ER i la CUP, un senyor de massa dretes
https://www.elnacional.cat/ca/opinio/jordi-galves-persona-laporta_573411_102.html
El Sr. Laporta

Martí Bas
09.03.2021 | 10:42
Home insinuar que en Sandro Rossell era un colaborador d’el estat espanyol despres de passarse dos anys a la presó per un delicte que no existia i el sant Laporta negant que el seu cunyat era de la Guardia del Dictador no acaba de quadrarme.

Rafael Benavent
09.03.2021 | 11:12
Enhorabona, Vilaweb, enhorabona Vicent. Per acceptar publicant democràticament, opinions crítiques, inclús moltes d’elles, a vegades, sense fonament ni raó, de forma esbiaixada (per a mi). Tanmateix, gràcies als opinadors que enriqueixen les editorials sempre interessants sobre l’actualitat.

Salvador Aregall
09.03.2021 | 11:43
Com superar la propaganda, la mentida, la trampa que el ‘sistema’ ens posa per conduir-nos a la cleda?. Com defensar-nos d’això quan no hi ha gairebé lloc, espai on trobar els autèntics arguments?. Hi ha especialistes notabilíssims que, jugant amb la nostra emoció, saben vendre el què sigui, i estan al servei del poder. Cal estar molt informat i molt entrenat per no deixar-se entabanar. Perquè ha colat el cas de Laporta amb la “nena”?, està molt ben estudiat el personatge i parteix, no de la veritat, sinó de que el que et fan veure o veus com a molt possible i d’aquí a creure que és veritat hi ha un full de paper de fumar. La imatge que tenim de Laporta, en molt bona part, és fabricada interessadament i probablement no ha estat difícil perquè es tracta d’una persona emocionalment espontània, no programada i aprofitar aquest tarannà per fer una narració interessada no és difícil per un professional de la mentida. L’entorn del Barça, per la majoria que, essent-ne seguidors no en som coneixedors amb profunditat, també ajuda a perdre la pista dels esdeveniments. En altres àmbits jo ja estic més previngut, quan llegeixo La Vanguardia, El Periódico o veig les TV’s de l’estat, m’ho miro amb una precaució què fa difícil que em puguin enganyar fàcilment. Avui hem sabut que el Parlament Europeu ha retirat la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí per un marge del 42% en contra -gens previst- i compareix la ministra Gonzalez Laya per dir que es demostra que “els problemes de Catalunya es resolen a Espanya”, ja ja ja, perdoneu però és que, ja ja ja. Per aquí ja no poden enganyar-nos, es un exemple paradigmàtic.

Joan Royo
09.03.2021 | 13:24
Molt bo el paràgraf ” una certa esquerra beata, que per desgràcia de la nostra societat cada dia viu més tancada en els eslògans buits i en el seu elitisme”. Viuen d’eslògans fracassats però els serveix per continuar vivint còmodament, dels dogmes marxistoides, el PSUC reconvertit en ecologisme irracional, feminisme més fals que un duro sevillà i tot que els servesca per continuar figurants i parar el cabàs…això són els comuns, podems i altres herbes. Però hi ha quelcom que caldria analitzar…potser aquesta esquerra té part de responsabilitat del creixement de VOX? He llegit diverses vegades que molts votants de Lepen eren ex-votants de l’esquerra francesa…

Joan Pagès
09.03.2021 | 13:34
Excel·lent article (i excel·lent notícia). M’agrada el concepte “revolta de les classes mitjanes”. L’esquerra rància, acomodatícia, elitista i intel·lectualment limitada no tolera una revolta de classe mitjana. Només conceben una revolta feta des de dalt manipulant les classes populars per beneficiar-se’n i després trair-les per mantenir els seus privilegis. És a dir, actuen com una dreta populista (penso sobretot en psoe i podem i les seves sucursals regionals, i de vegades tinc la sensació que el sector hegemònic d’erc té la mateixa tendència estalinista). Una esquerra que no ens permet revoltar-nos perquè “vivim massa bé” (mateix discurs que la dreta imperial del centre de la meseta que vegeta pels despatxos dels ministeris). Vivim massa bé? Vivim com bonament podem. A la classe mitjana ningú no li ha regalat res, ans al contrari, és la classe mitjana catalana la que amb les seves hores de treball i esforç i els impostos abusius a què està sotmesa, no solament es guanya prou bé la vida treballant de sol a sol, sinó que a més ha de mantenir tota la classe parasitària de l’estat. Em refereixo, òbviament, no als qui no tenen feina, sinó als que tenen una feina fictícia amb un sou, sobresous, dietes i altres ingressos inconfessables. Els partits actuals d’esquerres defensen aquest statu quo. La revolta de la classe mitjana, la revolta independentista, ha nascut per carregar-se’l.

Josep Maria Martín
09.03.2021 | 14:06
Ser espanyol.
¿Hi ha una condició humana més baixa que la de ser epañol convençut?
Potser només la condició de torturador professional.

Berta Carulla
09.03.2021 | 15:51
“Defectes esteticistes” quina forma graciosa d’anomenar la mort que ens suposa.
Avui has parlat de mi, Vicenç. Jo votava esquerres tota la vida. Avui sento fàstic pels seus “defectes esteticistes”, pels seus arguments, les seves falsedats i tot el que tingui a veure amb ells. Quan s’apropien del país dient que Catalunya serà d’esquerres o no serà em vénen ganes de guerra. Perquè només usen aquesta noble ideologia per apoderar-se del que no és seu, com el feixisme més vulgar.

Maria Cinta Comet
09.03.2021 | 15:58
Una anàlisi exhaustiva i raonada; gràcies Sr. Partal.
És simptomàtic que ni un dia després, des de Ñ, ministre de cultura i esports, s’afanyin a alertar al Sr. Laporta vers que el Barça actui a favor de la independència de Catalunya. Li diuen que no toca i s’hi ho fa tindrà conseqüències.
Llegint-hi entre línies s’hi posa de manifest la “por” que Ñ té a què això succeeixi.
Ñ noles té totes. Té molts fronts oberts i no n’acaba de poder tancar cap.
Ans al contrari va veient que allò que pensava liquidar en un tris-tras, s’allargassa i s’allargassa.
Ñ no se’n surt; fa mal, segueix pressionant i es revenja allà on pot agafar-se.
Toca seguir lluitant.
En la resilència del poble hi trobarem la victòria.
Endavant, sempre endavant.

Adrià Arboix
09.03.2021 | 18:51
Un raonament endreçat i elegant. Molts gràcies.

Josep Soler
09.03.2021 | 19:18
Una editorial que m’ha fet sentir aquella sensació de no estar tant sol, al constatar que el que tu estàs pensant, és compartit per d’altres persones.
En aquest cas, per aquest brillant escriptor que es en Vicent Partal, utilitzant un mirall tan nítid, com és el del Sr. Laporta i el de la seva gran victòria a la presidència del F.C Barcelona.
Crec que a ningú se li escapa, que en funció d’aquests fets d’intentar servir al mateix temps, dues causes antagòniques, farà que sigui impossible repetir un govern independentista entre les forces d’ERC i de JUNTSXC. Compartir govern entre qui està al servei de l’Estat espanyol i qui cerca justament la separació amb aquest Estat, es òbviament una tasca impossible.
Per tant, o es va a noves eleccions, o al junquerisme, no li queda altra remei que la de formar govern amb amb el PSC-PSOE, per qui per altra banda, des de ja fa temps, ha anat mostrant les seves simpaties.
El cap i a la fi, es tractava de realitzar el somni amagat de succeir a l’expresident Pujol, qui per altra banda han criticat (fins diria que difamat i tot), com aquell que no ha trencat mai cap plat, a la seva vida.

David Mascarella
09.03.2021 | 20:10
Ara toca això, i si algú també s’equivoca?

Jaume Ortí
09.03.2021 | 21:59
Aquest tros em sembla el millor de l’article:
“Ara, dit tot això, en la victòria espectacular de diumenge cal convenir que hi ha també un correctiu important que ho fa tot diferent. No és que els vots netegen de culpa ningú, mai, no dic això. Però sí que diré que tinc la sensació que es va obrint un cert abisme, de cansament, entre aquesta classe mitjana que protagonitza allò que Manuel Delgado definia fa dies com una revolta i una certa esquerra beata, que per desgràcia de la nostra societat cada dia viu més tancada en els eslògans buits i en el seu elitisme.
I això és una cosa que em preocupa doblement. Primer i sobretot perquè la meua manera de concebre l’esquerra rebutja aquest dogmatisme inquisidor que sembla que se n’apodere. Cada dia sóc més del POUM que no del PSUC, què voleu que hi faça? Però especialment perquè em fa autèntic pànic que el país es canse de tanta posa i acabe passant per damunt de l’esquerra i dels nostres valors. Cosa que pot arribar a succeir si continua equivocant-se tant, optant per ser una inoperant perepunyetes que ni s’adona que fa el joc al poder més reaccionari. A còpia, a més, de buidar les reivindicacions més importants de contingut i convertir-les en eslògans que has de seguir obedientment.”
I convido al Director que enceti un debat sobre això en aquest diari. En som uns quants que hem deixat de considerar-nos d’esquerres per coses així, i com que de dretes tampoc estem en un llimb ideològic orfe de definició. Ep, i jo tranquil, eh? que actuo d’acord amb la meva consciència. Si no m’adequo a les definicions establertes us asseguro que no és el meu problema.

TERESA GUAL
10.03.2021 | 02:23
Molt bon anàlisi, realista i d’una cruesa que obre ferida. Les característiques personals del Sr. Laporta fan que desperti enveges, perquè la mediocritat i el conservadorisme no van bé amb ell. Jo no sóc coneixedora de l’ entrellat futbolístic, però es veu que ell és un home que pensa en gran i en la nostra terra encara hi ha molt conservadorisme rònic a qual això no agrada. Es posible que sigui un gran president, especialment perquè ja té experiència de bregar amb situacions dificils i amb el sac de gripaus que deuen ser les finances del FC Barcelona actualment.
Solsament un comentari final. Pot ser que a Can Basté-RAC1 algun dels tertulians li llancés brutícia al Jan, però no pas en Jordi Basté, a qui considero un dels professionals més ètics de la indústria de la ràdio. Fa temps que l’escolto i només per la manera tan espectacular en què va tractar el cas Sandro Rossell (a qui ell mateix va reconèixer el considerava el pitjor president) ja diu quina classe de persona es en Jordi. Que en general els catalans hauriem de fer un esforç per deixar de banda aquesta enveja / tírria / rebuig ancestral cap a tot aquell que demostra qualitats excel·lents? Es posible que si i segur que això ens faria una societat millor i ens allunyaria del carrincló provincianisme castellà.
S'ha afegit la noticia a Favorits